Art de la pesca Art de la pesca

El peix ha estat i és una de les fonts d'alimentació bàsiques per a les persones. Des de sempre els homes s'han dedicat a pescar per poder alimentar-se i també com a manera de guanyar-se la vida.

Les tècniques de pesca han anat evolucionant al llarg dels segles. Actualment no es pesca igual que fa cent anys, encara que algunes persones poden seguir-ho fent com un entreteniment. Les antigues barques de rem i de vela han deixat pas als vaixells a motor que permeten pescar més lluny de la costa i obtenir més quantitat de peix.

  Amb xarxes o palangres (cordes d'on pengen una gran quantitat de petits hams), els pescadors pesquen sardines, seitons, lluços, raps, pagells, orades, calamars, tonyines i molts altres peixos que són la base de la dieta mediterrània.

 Quan les barques arriben al port, porten el peix a la llotja, que és el local on es ven el peix.

Allà es fa una subhasta: els venedors posen un preu a cada caixa de peix i van baixant el preu fins que un dels compradors decideix que ja li està bé i es queda aquella caixa. Després, cap a la peixateria! allà vendran el peix que us menjareu a casa l'endemà per dinar.

Les subhastes es fan a la tarda, quan arriben les barques, i normalment es pot entrar a veure-les.

Algunes de los llotges que trobareu prop de Barcelona són a: Arenys de Mar, Mataró, Badalona i a Vilanova i la Geltrú.

Els vaixells més grans, que estan molts dies a alta mar pescant, sovint ja arriben amb el peix congelat i el porten a les empreses que s'encarreguen d'envasar-lo i vendre'l als supermercats.

No tots els vaixells serveixen per pescar, si vols pujar a bord d'una embarcació antiga de vela i conèixer com és per dins, pots visitar el Pailebot Santa Eulàlia, que es troba al port de Barcelona. A més pots trobar informació d'uns vaixells molt grans, els transatlàntics i sobre un molt famòs: el Titànic, a articles ja publicats al Sabies que... del Setciències.

 

  
 

Torna a gent de mar►