La cuina de la Quaresma La cuina de la Quaresma

La coca de llardons i els aliments fets amb ous i carn de porc, com la botifarra d'ou i la truita, són els plats estrella del Dijous Gras. El Dimecres de Cendra les sardines i les arengades són les grans protagonistes. Les verdures, totes les receptes amb bacallà i els bunyols de vent són els menjars típics de la Quaresma.

Et proposem dues receptes de dolços típics del Carnaval i de la Quaresma: la coca de llardons i els bunyols de Quaresma.
 


Dita popular

Ni Nadal sense nevada,
ni Quaresma sense pluja,
ni Carnestoltes sense lluna.


Coca de llardons

Ingredients:

400 g de farina de força, 200 g de llet, 175 g de llardons artesans de porc, 25 g de llevat fresc, 150 g d'oli d'oliva, 100 g de sucre, 50 g de pinyons, 1 pessic de sal, de matafaluga en gra i pell de taronja ratllada.

Elaboració:

Aquesta recepta l'haureu de fer amb la col·laboració d'una persona adulta.

En un bol gran barregem la llet tèbia, la farina, el llevat, l'oli i el sucre fins que quedi ben lligat.

Aleshores continuem pastant a mà sobre el marbre fins obtenir una massa elàstica que no s'enganxi als dits.

A continuació hi afegim els llardons triturats, la matafaluga, la pell de taronja i la sal.

Pastem fins que la massa quedi ben homogènia, i en fem una bola que reservem en un bol, tapada amb un drap, uns 30 minuts.

Passat aquest temps de repòs, estirem la massa amb un corró obtenint una coca d'un cm de gruix.

La tapem amb un drap de lli o cotó, i llevarà tota la nit.

No és que llevi gaire, però és el que li donarà esponjositat a la massa.

Si anem molt curts de temps, podem encendre el forn a 50 graus i deixar-la llevar a dins fins que veiem que ha augmentat de volum.

Després s'ha de posar al forn a 180 graus durant 25 minuts i ja s'ha acabat!!
Bunyols de Quaresma

Ingredients:

125 ml de llet, 75 g de farina, 60 g de mantega, 3 ous, sal, oli i sucre.

Elaboració:

Aquesta recepta l'haureu de fer amb la col·laboració d'una persona adulta.

El primer que hem de fer és posar la llet i la mantega en un pot, i afegir-hi una mica de sal.

Anem remenant i comprovem que la mantega s'està desfent.

Quan la llet arrenqui el bull, afegim la farina tamisada i ho deixem coure.

Haurem de remenar contínuament la barreja fins que aquesta vagi quedant com una pasta homogènia.

Quan veiem que la massa es comença a desenganxar de les parets del pot, ho retirem del foc i comencem a afegir els ous (és millor fer-ho d'un en un: tirem un ou sencer i remenem bé fins que quedi ben absorbit per la massa.

Anem repetint aquesta operació amb el altres ous).

Haurem obtingut una massa ben homogènia i consistent. Preparem una paella amb oli i el posem a escalfar.

Quan estigui l'oli calent, afegim petites parts de pasta (no massa grosses). Veureu que els bunyols es van inflant.

Quan estiguin ben daurats els anem retirant de la paella, col.locant-los en un plat on hi haurem posat paper secant o de cuina, per tal que perdin l'oli.

Encara calents, els tirem sucre per sobre i els deixem refredar.

Ja veureu com us en llepareu els dits.