Les festes del Carnaval

El carnaval s'ha convertit en una festa popular on es fan concursos de disfresses, desfilades de comparses a l'aire lliure i tota mena d'escenificacions i balls, a més d'àpats i reunions familiars. Normalment coincidint amb el cap de setmana es fan ruas a molts indrets.

Si vols gaudir intensament del Carnaval necessites tres coses:

La més important: Tenir unes ganes boges de passar-t'ho bé.

Una disfressa qualsevol i una màscara que canviï el teu aspecte habitual.

Una murga, que és l'instrument de vent que et permetrà anar pel carrer fent tot el soroll possible.

La resta depèn de tu. Apunta't a la disbauxa! Llença't a viure intensament el Carnaval!

La celebració del Carnaval està lligada al cicle de la lluna i per tant cada any se celebra en dies diferents segons el calendari lunar. 


Aquest any comença el  dijous 8 de febrer amb el Dijous Gras i s'acaba el dimecres  14 de febrer amb l'enterrament de la sardina. 

Aquests són els dies clau del Carnaval:
 

 


El Dijous Gras o dijous llarder és la data inicial de les festes de carnaval. Popularment es coneix com el dia de la truita pel costum de menjar truita amb botifarra d'ou. El rei Carnestoltes apareix sota l'aparença d'un animal o d'una persona, i llegeix el pregó amb el qual s'inaugura la celebració. Dóna permís per passar-s'ho bé sense limitacions: és el moment de ballar i desfilar disfressat. .

Durant tota la setmana i especialment el dissabte es fan desfilades, rues i balls de disfresses a moltes poblacions.



El caos i la bogeria només duren fins el dimarts. Aquest dia la gent s'adona que tant desordre no és bo.

El Dimecres de Cendra és conegut popularment com el dia de l'enterrament de la sardina. En un judici públic, el rei és declarat culpable de tot i se'l condemna a mort. Es llegeix el seu testament en el qual normalment es fa una burla i es critica els polítics i governants. Després se'l crema en públic, s'acaba la festa i comença la Quaresma. El Dimecres de Cendra acostuma a acabar amb sardinades i balls populars amb orquestra. És el darrer dia de les festes de Carnaval i el que dona pas a la Quaresma. 


 


El període de la Quaresma comença el Dimecres de Cendra i conclou quan arriba la Setmana Santa. Un període de quaranta dies i quaranta nits ple de restriccions com per exemple la prohibició de menjar carn.

Tradicionalment el poble ha representat aquest personatge com una vella de set cames, llargaruda, antipàtica, esquerpa, vestida de negre i portant un bacallà i una cistella de verdures a les mans. Cada divendres se li arrenca una de les set cames indicant el temps que queda per la Pasqua i l'inici de la primavera.
 

Com se celebrava fa molt temps?

Antigament els pagesos construïen el Carnestoltes amb uns pantalons i una camisa farcits de palla, amb un barret vell al cap i un nas llarg. El penjaven d'un paller i allà restava fins el Dimecres de Cendra, que el cremaven com a símbol de la fi d'aquest període. Segons la tradició anava escortat pel Notari i la seva dona, la Porquera.

El Notari anava per les cases demanant allò que li sortia dels nassos i els veïns li donaven el que volien, mai el que ell demanava.

L'acompanyava la Porquera que portava una escombra i feia veure que netejava, però quan els amos badaven regirava tota la casa tant com podia, canviant les coses de lloc i embrutant amb la seva escombra. El Notari aprofitava la confusió per passar al celler on arreplegava tot allò que podia i fugir corrents.

I tu, què pots fer?

Si vols gaudir intensament del Carnaval necessites tres coses:

  • La més important: Tenir unes ganes boges de passar-t'ho bé.
  • Una disfressa qualsevol i una màscara que canviï el teu aspecte habitual.
  • Una murga, que és l'instrument de vent que et permetrà anar pel carrer fent tot el soroll possible.

La resta depèn de tu. Apunta't a la disbauxa! Llença't a viure intensament el Carnaval!

A les biblioteques trobaràs aquests contes i alguns més que parlen sobre la Festa del Carnaval:

Ves a l'especial de Carnaval