L'home i la prehistòria

Darwin que va ser un personatge del segle XIX, va formular una teoria sobre la selecció natural i la lluita per l'existència, que abarca l'estudi d'un període de temps que comença amb l'inici de la vida al planeta Terra.  Pensa que fa molts anys la terra només estava habitada per animals.

La teoria de la selecció natural va ser formulada originalment per Charles Darwin per explicar l'evolució : el seu fonament és el concepte de lluita per la vida, la supervivència del més apte i l'herència dels caràcters avantatjoso per la descendència dels individus que han perdurat.

Per exemple varem fer un article sobre una espècie animal ja desaparescuda: els dinosaures.

Si fem un salt de milions d'anys trobem el període de la prehistòria, és l'etapa de la historia que abasta des de l'aparició de l'ésser humà, fins a l'aparició dels primers documents escrits.

Els homes prehistòrics vivien en mig de la natura, envoltats d'animals salvatges i per sobreviure van tenir que aprendre a lluitar per poder defensar-se d'aquests animals, i també a caçar per poder alimentar-se i així mica en mica es van anar desenvolupant i van començar a cosí roba, a fer estris per posar el menjar i quan van descobrir el foc poder-lo coure, a plantar i conrear la terra més endavant, la qual cosa va significar una gran revolució, a  pintar, i a enterrar els seus morts (pots veure el paper que jugaven els menhirs) i també a fer joies d'os i pedres i pells… desenvolupant mica en mica diverses societats humanes.

Els encarregats d' anar descobrint com vivien els homes en la prehistòria a través de la cerca,  recuperació i anàlisi de restes de la cultura material que van produir, són els arqueòlegs. L'arqueologia per tant és la ciència encarregada d'estudiar les societats prehistòriques i té com a tal uns mètodes propis. Si vols saber més sobre aquestes societats no et perdis les recomanacions següents:

Holtei, Christa: Els Homes de l'Edat de la Pedra: Juventud, 2011
Avui en dia els científics investiguen i descobreixen coses extraordinàries sobre els homes a l'Edat de pedra. Vols saber com treballaven els artistes, amb què jugaven els nens, com caçaven i feien el menjar o la roba, si s'estaven sempre quiets al mateix lloc o es movien i bescanviaven coses entre grups...  doncs no et perdis aquest llibre ple de coses sorprenents sobre la vida dels primers homes.

 

Swinnen, Colette: La Prehistoria a tu alcance: Oniro, 2011
Des de l'aparició dels primers homes fins l'homo Sapiens han transcorregut milions i milions d'anys. Vols descobrir com va arribar a dominar el seu entorn i com vivia l'home a la prehistòria? La informació que ens proporciona aquest llibre està basada en les restes que els científics han trobat des del punt de vista tant de l'arqueologia, com de la paleontologia i l'etnologia.

 

Arsuaga, Juan Luis: Mi primer libro de la prehistoria: cuando el mundo era niño: Espasa, DL 2008
Quin és l'origen de l'espècie humana? Qui va ser l'home de Neandertal? Com va viure l'homo habilis? Troba la resposta a algunes de les preguntes que et puguis fer sobre els orígens de la humanitat en aquest llibre, escrit per un reconegut paleontòleg que ha treballat i fet descobertes al jaciment d'Atapuerca.

 

Bénard, Céline. La Prehistòria: Larousse, DL 2013
Arribarem a conèixer del tot la Prehistòria? Aquí tens un magnífic llibre molt didàctic i amb informació contrastada, presentada a partir de solapes, preguntes, enganxines i il·lustracions de qualitat, que et faran descobrir la vida de l'home en aquella època.

 

Ledu, Stéphanie: Cromanyó: Molino, 2007
Com diu la cançó: L'home de Cro, L'home de ma,  L' home de cromanyó, ei! L'home de Cromanyó no està fet  de llautó ni de ferro colat. Ho sabíeu?
Pensat perquè els més petits de la casa descobreixin com vivien els homes de Cromanyó, aquest és un llibre amb informació bàsica, textos curts i il·lustracions de Magali Le Huche clares, boniques i amb un toc d'humor. Tot endinsarà els infants en un món ben diferent i els ajudarà a descobrir com era la prehistòria.

 

Boj, Isabel: Cromanyó: Parramón, 2010
Hola: em dic Cro, i pertanyo al grup dels Cro-Magnon, o cromanyons, que forma part de la gran família dels Sapiens. Així comença aquesta història, plantejada de manera didàctica, que com un relat ens explica com sobreviu, en una terra hostil de clima glaciar, i es desenvolupa, fins a fer-se adult, un jove Cromanyó; i amb ell descobrim també com vivien els primers homes moderns Europeus.

Masson, Pierre: La Prehistòria: Larousse, DL 2008
Creus que els primers humans eren "micos"? Els humans hem tingut sempre la mateixa aparença? Es van produir grans canvis en la prehistòria?. Retrocedeix en el temps i descobreix com vivien els nostres avantpassats. En aquest llibre descobriràs de manera divertida i amena, com vivien, caçaven, pescaven, vestien, com feien les eines i moltes coses més els homes de Cromanyó i Neandertal.

 

Martínez, Rocío: Nanaquë: Thule, 2014
A la Prehistòria la cacera tenia un valor molt important i les pintures que representaven aquest acte eren un instrument sagrat. Aquesta és la història de Nanaquë que va sortir a recollir fruites i es va veure enfrontat a un senglar. De com això el va portar a pintar la seva proesa a les parets d'una cova i així, després d'aprendre una bona lliçó, va ser ben acollit per tot el clan. D'aquest àlbum no us perdeu les il·lustracions molt prehistòriques i que reprodueixen les tècniques i els colors més utilitzats en les pintures rupestres. 

Vés a l'especial de la ciència