Guia de lectura

Festes Nadalenques

Festes Nadalenques

Una època farcida de costums i tradicions, teixides al llarg de centenars d'anys, i molt esperada pels infants.

Més enllà de les connotacions religioses, les festes Nadalenques són dates celebrades en família, gairebé sempre al voltant d'una taula amb menjar, i amb l'emoció a flor de pell dels més menuts que esperen amb ànsia la nit més màgica de l'any.

T'hem preparat una tria de documents que et mostraran els orígens d'aquestes dates i tot allò que es fa o s'hi pot fer. Tant des del punt de vista de les tradicions, pessebre, tió, arbre de Nadal, Reis, etc., com des de la vessant més pràctica, decoració, gastronomia, etc.

També hem seleccionat pel·lícules i música per als més grans i petits de la casa.

Gaudeix-la!

Data de creació: 11/12/2014

Última actualització: 30/11/2022

Pel·lícules de Nadal

 A casa por Navidad
A casa por Navidad
Hamer, Bent , Aurva?g, Trond Fausa  
Barcelona : Cameo, DL 2011

A la petita ciutat noruega de Skogli es troben diversos personatges de diferents edats i classes socials on les seves vides es veuran creuades buscant tots ells, desesperadament, el camí de tornada a casa la nit de Nadal. Pel·lícula basada en la col·lecció de relats de l'escriptor noruec Levi Henriksen.

 Pesadilla antes de Navidad
Pesadilla antes de Navidad
Selick, Henry , Burton, Tim  
Madrid : Walt Disney, DL 2008

El clàssic animat, produït per Tim Burton, en què Jack Skellington, el rei carbassa del poble Halloween, està cansat i deprimit de preparar sempre la mateixa celebració. La vida d'en Jack canvia  quan descobreix el Nadal. 

 Cuento de Navidad
Cuento de Navidad
Zemeckis, Robert , Sabara, Daryl , Carrey, Jim , Valentine, Steve  
[S.l.] : Disney, [2010]

Cuento de Navidad porta el drama infantil i familiar. Com a protagonista hi ha Jim Carrey que dóna vida a l'odiós Scrooge; un personatge malhumorat que tracta amb menyspreu al seu empleat i al seu nebot. Però, aviat, rebrà la visita de l'esperit de Nadal i les coses canviaran.  

 Feliz Navidad
Feliz Navidad
Carion, Christian , Kruger, Diane , Fürmann, Benno , Canet, Guillaume  
Barcelona : DeAPlaneta, [2006?]

Pel·lícula inspirada en una història real que va tenir lloc durant la Gran Guerra, la nit de Nadal de 1914, en diferents zones del front. Aquella nit un esdeveniment especial transformarà per sempre el destí de quatre personatges.

 La Leyenda de Santa Claus
La Leyenda de Santa Claus
Wuolijoki, Juha , Björkman, Hannu-Pekka , Väänänen, Kari , Birn, Laura  
Madrid : Paramount, DL. 2009

Història que reflecteix l'amistat, la generositat i la il·lusió. Una de les pel·lícules més taquilleres a Finlàndia, producció de l'any 2007.

 Elf
Elf
Favreau, Jon , Ferrell, Will , Caan, James , Deschanel, Zooey  
Madrid : Tripictures, DL 2004

Un bebè adoptat per Santa Claus i criat com un elf s'adona que en realitat és un home.

Decideix viatjar a Nova York i descobrir la seva família. Allà es troba amb el seu pare que està a la llista negra de Santa Claus i el seu germanastre que no creu en els elfs ni tampoc amb Santa Claus ni amb el Nadal. De fet, tothom sembla que ha oblidat el significat d'aquesta festa. S'apropa el Nadal així que el protagonista vol guanyar-se l'amor de la seva família amb el seu coneixement del món dels elfs i també salvar l'esperit nadalenc tant de Nova York com de la resta del món. 

 En busca de la estrella de Navidad
En busca de la estrella de Navidad
Zeiner, Vilde , Christiansen, Anders Baasmo , Moe, Stig-Werner , Gaup, Nils  
Madrid : Paramount, cop. 2013

Sonia s'escapa d'una banda de lladres i s'amaga als interiors d'un castell. Allà sent una trista història: la princesa ha desaparegut buscant l'Estrella de Nadal. Ara la única forma de trencar la maledicció i recuperar la princesa és trobar l'Estrella abans que arribi el pròxim Nadal. Una pel·lícula plena de fantasia i aventura.

 Gremlins
Gremlins
Dante, Joe , Cates, Phoebe , Axton, Hoyt , Holliday, Polly  
Madrid : Warner, 2000

Un nen rep com a regal de Nadal un estrany animal, una espècie anomenada Mogwai que necessita atenció especial i tres normes que no es poden oblidar: no mullar-l'ho, no tocar-li el sol i no alimentar-l'ho desprès de mitjanit. Una norma no és compleix i el Nadal es veu envaït per aquests petits monstres.

 Family man
Family man
Cage, Nicolas , Leoni, Tea , Cheadle, Don , Ratner, Brett  
Barcelona : Manga, cop. 2002

Family man sorprèn amb la combinació perfecta de drama i comèdia: un home egocèntric i malalt de la feina gaudeix d'una vida plena de luxes, una nit de Nadal desperta vivint una altra vida; una reflexió profunda a les segones oportunitats que ens dóna la vida.

 Love actually
Love actually
Curtis, Richard , Grant, Hugh , Firth, Colin , Neeson, Liam  
Madrid : Universal, DL 2008

10 histories separades, però lleugerament entrellaçades, al Londres modern arriben a una resolució la nit de Nadal. Una comèdia plena d'amor molt adequada per les festes de Nadal.

Torna a l'inici