Guia de lectura

Totes iguals, Tots iguals!

Totes iguals, Tots iguals!

El 8 de març celebrem el Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora. Aprofitem aquest dia per reclamar i celebrar la igualtat d'homes i dones en tots els aspectes de la vida: a casa, a l'escola, a la feina...

Des del portal Gènius, nosaltres volem celebrar-ho... llegint!

I per fer-ho, hem triat una bona pila de llibres que destaquen perquè tracten homes i dones com a iguals.

Trobareu moltes històries on  les nenes, les noies, les mares, les àvies, les amigues... les DONES, són les protagonistes. Però també hi trobareu d'altres on els protagonistes són nois, nens o homes a qui també els afecta la discriminació per qüestions de gènere, és a dir, pel fet que són nens, nois i homes.

Hem organitzat els llibres en quatre apartats.

A "Família" trobareu llibres que parlen de pares i mares i fills i filles, i tot el que passa entre elles i ells, gairebé sempre dins de les parets de casa.

A "Amics" trobareu llibres que parlen d'amistat, de companys d'escola, d'aventures de vacances...

A "Al món" trobareu les aventures que van més enllà de casa, barri, i escola... on els protagonistes han de sortir i enfrontar-se a adversitats reals i imaginàries.

A "Coneixements" trobareu llibres on informar-vos sobre la igualtat de gènere i el paper de les dones a la història, a més d'alguns contes sobre dones que han fet història.

Però, per sobre de tot això, el que trobareu són llibres que esperem que us agradin i us engresquin. Que vagi de gust!

Accés a la guia en pdf

Data de creació: 02/03/2015

Última actualització: 10/04/2015

Amics. Contes a partir dels 10 anys.


 No fotis, Marta!
No fotis, Marta!
Anguera, Mercè  
Barcelona : La Galera, 2006

Arriba l'estiu, i a la Kris l'envien a passar les vacances a la platja, amb els seus estrafolaris tiets. Allà farà amics, viurà aventures, i ho escriurà tot en aquest diari que li va regalar la seva amiga Bàrbara.

 La Mari Pepa i el club dels Tocats de l'Ala
La Mari Pepa i el club dels Tocats de l'Ala
Gómez Cerdá, Alfredo  
Madrid : Macmillan, cop. 2009

La Mari Pepa és d'aquí però va néixer a la Xina. En Joanan és d'aquí però va néixer a Etiopia. Junts ajudaran en Víctor, que és d'aquí i no té casa ni família i sí un bon grapat de problemes.

 Secrets, mentides i matemàtiques
Secrets, mentides i matemàtiques
Lichtman, Wendy  
Barcelona : Estrella Polar, 2009

La Tess entèn el món a través de les matemàtiques. Segur que mai no t'hauries imaginat que les relacions amb els teus companys de classe es podrien entendre a través de gràfics i equacions...

 A l'ombra del Pedraforca
A l'ombra del Pedraforca
Lluch i Girbés, Enric  
Barcelona [etc.] : Planeta & Oxford, 2006

Una colla de pares preocupats pel molt temps que els seus fills passen amb els mòbils i els ordinados, els envien de colonies a la natura. Sobreviuran a les aventures que els esperen?

 Dark i els pirates del llac
Dark i els pirates del llac
Lorman, Josep  
Barcelona : Alfaguara [etc.], 2006

Una colla d'amics formen la banda dels Pirates del Llac. "No tenim res de covards", diu el seu himne. Però i si han d'enfrontar-se a un fantasma?

 L'Escola Estrambota
L'Escola Estrambota
Monsó, Imma  
Barcelona : RBA [etc.], 2005

Imagineu una escola on es faci tot al contrari que a les escoles normals. Sense normes! Tothom brut! Al menjador, sempre dolços i gelats! Com... que no us ho imagineu? Llegiu, llegiu!

 El Noi del vestit
El Noi del vestit
Walliams, David  
Barcelona : Estrella Polar, 2010

En Dennis és un noi aparentment normal, a qui li agrada el futbol, però que se sent especial. Diferent. I començarà a fer-ho realitat quan coneix la Lisa, una boja del disseny de moda. 

Torna a l'inici