Gènius - Biblioteca Virtual

Detall de personatge

Personatge Personatge

Carme Ruscalleda
Carme Ruscalleda

Retrat de la cuinera

Mitjana (0 Vots)

Carme Ruscalleda i Serra (nascuda a Sant Pol de Mar l'any 1952) és una cuinera de les més conegudes dins i fora de Catalunya. Ha rebut nombrosos premis, col·labora als mitjans de comunicació ( ràdio, televisió, revistes...) , ha escrit llibres sobre cuina i fins i tot té un restaurant a Tokio, al Japó.

Curiosament no va estudiar per fer de cuinera, sinó comerç mercantil, però com que els seus pares tenien una botiga de queviures es posà a treballar amb ells , tot aprenent tècniques de xarcuteria. Es casà amb un company de feina, Toni Balam i ha tingut dos fills.

L'any 1988 van comprar una casa antiga per transformar-la en un restaurant. Així, el mateix any nasqué el restaurant ‘Sant Pau', en aquest edifici amb jardí i vistes al mar, al mateix centre del municipi de Sant Pol (Maresme) .

En un principi, el restaurant només obria al migdia i la carta, malgrat ser de qualitat, era modesta i consistia fonamentalment en embotits de la casa, formatges i patés, juntament amb algun guisat, canelons i amanides. El restaurant Sant Pau, però, en només tres anys aconseguí la seva primera estrella de la Guia Michelin ( el guardó més important pels cuiners i cuineres, que es dóna a nivell internacional i que té diferents nivells segons augmenta la qualitat del restaurant: una estrella, dues estrelles, tres estrelles...).

Poc a poc, la fama de Carme Ruscalleda va anar creixent en el món dels xefs (cuiners responsables d'un restaurant), habitualment dominat per homes. La seva trajectòria està avalada per cinc estrelles Michelin, tres pel restaurant de Sant Pol i dues pel restaurant del Japó. També va rebre la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya.

La font d'inspiració d'aquesta cuinera catalana sempre ha estat l'entorn mediterrani del seu Sant Pol , zona privilegiada gràcies a la gran varietat de productes que produeix l'horta del Maresme, famosa pel cultiu de llegums, fruites i hortalisses. Ruscalleda sempre ha buscat la incorporació de productes de la terra als seus plats, tot respectant l'època de l'any en què es produeix cada producte. El resultat és una cuina tradicional i saludable però que ella, observadora i experimentadora, reinterpreta per obtenir uns plats que són veritables creacions artístiques, barreja d'aromes, gustos, textures i colors, que l'han consolidada com una de les millors xef de l'estat i del món.

Font d'informació: Biblioteca Virtual