Reportatge Tretzevents

Com t'agrada fer el pessebre?
Com t'agrada fer el pessebre?

Portal de Betlem

El naixement de Jesús s'ha representat moltes vegades al llarg de la història, ja sigui en pintura, en escultura, en teatre i sobretot amb el pessebre. Hi ha moltes famílies, escoles, esglésies, residències... que construeixen el pessebre per Nadal.

La curiositat del pessebre és que permet representar el Naixement com si hagués passat en el propi país o en el propi poble. Fixa't en aquestes figures de pessebre. Cada una representa el naixement de Jesús com si hagués passat al seu propi país.

A la Clara li agrada molt fer el pessebre amb figures catalanes. Fa el paisatge amb suro d'alzina, molsa i branques que ha trobat pel bosc. Hi posa masies catalanes que
ha comprat a la fira o que s'ha fet ella mateixa.

A la classe del Francesc han decidit que volien entrar tots al pessebre, per això han dibuixat i pintat unes figures retallables i a la cara els han posat la fotografia de
cada un dels nens i nenes. D'aquesta manera tots formen part del pessebre, uns fent de reis, els altres de camells, uns d'ovelles, els altres de pastors.

La colla del Pol s'han imaginat el pessebre com si passés en un poble o ciutatd'avui.
Per això s'han entretingut a reproduir totes les cases de la plaça del seu barri i també s'han fixat en quins personatges hi ha per poder-los fer com a figures de fang (el quiosquer, l'escombriaire, la senyora que ven flors...).

La Maria cada any prefereix fer-se ella mateixa les figures amb plastilina. Parteix
d'un con de plastilina per fer el cos i d'una bola de color carn per fer el cap. Fa els ulls i els cabells a part i després els posa a sobre de la bola. Finalment, amb uns xurros fa els braços. Per fer les mans fa una bola petita de color carn, l'aixafa i hi marca el dit gros. Tots els detalls i complements els fa a part i els afegeix al final.

Als pessebristes de Castellar del Vallès els agrada molt fer paisatges ben grans i detallats. Els fan amb guix i després el pinten. Tenen un local molt gran on es troben tots els pessebristes per treballar i passar una bona estona. Per fer aquests pessebres s'hi ha de treballar moltes hores.

A casa de la Júlia fan pessebres una mica diferents del que estem acostumats a veure. Procuren que el pessebre representi alguna cosa del món actual.

Aquest Nadal pots ensenyar a tothom el teu pessebre, ja sigui el de casa, el de l'escola, el de la parròquia, l'esplai, el de casa els avis... I, a tu..., com t'agrada fer el pessebre?
 

Autor: Enric Benavent Vallès

Article sobre els pessebres

Apartat sobre els pessebres de l'Especial de Nadal

Font d'informació: