Reportatge Tretzevents

Pessebres
Pessebres

Un típic pessebre

Fer el pessebre és com participar en un gran joc de construccions, en què la imaginació i la traça ens ajuden a posar, dins del menjador de casa, un paisatge amb muntanyes, arbres, rius, horts i pobles. El paisatge que construïm cada any resulta nou, però les figures, d'un any a l'altre, són les mateixes. Bé... potser cada Nadal anem a la Fira, a buscar-ne una o a reposar la que se'ns hagi trencat, però la gran majoria de figures del pessebre ens acompanyen a través dels anys. Obrir la capsa de figures i desembolicar-les significa retrobar uns vells amics.

De figures per fer el pessebre, n'hi ha de força estils, de moltes mides, de materials
diversos. Algunes van vestides com si fossin hebreus del temps de Jesús,
i d'altres com els pastors catalans del segle XIX.

El Naixement

Habitualment, veiem Sant Josep amb els cabells llargs i amb barba, i vestit amb una túnica lila i marró. Porta a la mà una vara florida ja que, segons una antiga tradició, aquest va ser el senyal que li va fer saber que havia de ser l'espòs de Maria. La Mare de Déu va vestida de color blanc, que indica la puresa, i blau, que indica l'espiritualitat. De vegades està asseguda i de vegades agenollada. El nen Jesús es troba estirat, sobre un jaç de palla o en un pessebre, i va amb un bolquer. El bou i la mula no falten mai en aquesta escena, ja que s'encarreguen de proporcionar l'escalfor a Jesús.

El pastor que porta un be

Diu l'Evangeli que els pastors, en saber la notícia del naixement de Jesús, van córrer a portar- li unes ofrenes. Podem veure'n fi gures amb ofrenes molt variades: pa, llenya, gallines, ous..., però la més típica és la del pastor que porta un be al coll o als braços, i s'acostuma a posar-lo entre els primers que esperen per a adorar Jesús. La imatge del pastor que porta un be rere les espatlles, des de molt antic s'ha fet servir per representar Jesús, que és el "bon pastor".

Pastors músics

És molt habitual que als pessebres hi hagi pastors tocant un instrument. Els
pastors, com que es passaven hores i hores sols, vetllant els ramats, es construïen instruments musicals senzills i els aprenien a tocar per passar l'estona. El naixement de Jesús és un esdeveniment joiós, així que força pastors canten i ballen. Els instruments que acostumen a tocar són ben variats: fl autes, tambors, sacs de gemecs, simbombes, etc.

Una figura que gairebé ha desaparegut dels nostres pessebres és l'home de la neu. Es tracta d'un pastor que va vestit amb caputxa, simbolitza els pastors que viuen sempre a la muntanya, i representa la saviesa del bosc i del coneixement de la natura.

Altres personatges del pessebre

El sereno, un ofi ci ja desaparegut de les ciutats, acostumava a posar-se al pessebre en representació de les persones que vetllen per al bé de tots.
El dimoni es posa al pessebre per recordar que al costat del bé hi ha el mal. El pastor que fa l'allioli és una figura curiosa: sol ser un dels components del grup de l'Anunciata, i recorda que l'allioli és un menjar molt preuat en les nostres terres. El capellà vestit amb sotana, i amb un para-sol vermell, figura que passeja pels pessebres, ja sigui a peu o muntat en un ruquet.
 

Apartat dels pessebres de l'Especial de Nadal

Article sobre els pessebres

Font d'informació: