Seguici festiu

Totes les festes tenen els seus integrants característics. Pots coneixer els més típics. El conjunt d'aquests elements formen els seguicis, molt estimats a cadascuna de les localitats a les que pertanyen. Hi ha llocs que tenen seguicis molt grans per gaudir d'ells a les seves celebracions.

Tots els pobles tenen les seves festes tradicionals, a les que commemoren alguna fita important de la seva història. Moltes vegades es concentren a l'estiu però veuren que això no sempre és així. 

Mira ara quins són alguns dels components d'aquest seguici:

  • Gegants, nans i capgrossos.
  • Diables
  • Balls 
  • Bestiari
  • Torres humanes

Els gegants són unes grans figures que sobretot imiten a reis, nobles o personatges amb indumentària tradicional. Sovint representen els antics benefactors de la localitat a la que pertanyen. En canvi els capgrossos són unes figures molt més petites però que tenen el cap molt més gran, tenen un to humorístic i es mouen molt ràpidament. Moltes vegades desfilen junts.

Els diables són coneguts per les seves cercaviles o pels seus correfocs. El correfoc és una festa típica de l'estiu. Els diables t'empeitaran amb el foc de les torxes. Encara que prové de l'antic Ball de Diables (documentat molts segles enrere) l'estructura que ara s'utilitza en aquesta cercavila és molt recent i adopta una forma que han creat de manera improvisada els propis protagonistes.

Els balls tradicionals també ocupen un lloc privilegiat dins la festa. Exemples són la sardana i el ball de bastons de Catalunya. La música té uns instruments propis, el més característic de tots és la gralla.

Les bèsties tradicionals  poden representar animals reals o animals de tipus mitològic o fantàstic. Els dracs són els animals mitològics que apareixen més vegades, són la típica bèstia del foc, hi ha de diversos tamanys i normalment totes les localitats en tenen un de conegut. També poden ser infantils només de representació i d'altres categories perfectament classificades.

Les torres humanes més presents i conegudes són els castells. També hi ha unes moixigangues presents a València que podrien ser origen d'aquestes torres. Són construccions de torres humanes de fins a nou i deu pisos d'alçada. Persones, de totes les edats, homes i dones, nens i nenes, s'organitzen i s'enfilen a gran alçada.

Mira el fons especial que ténen a la Sala Infantil de la Biblioteca Cal Gallifa de Sant Joan de Vilatorrada dedicat a les festes populars

Vés a l'especial de les festes