El Dia dels Museus El Dia dels Museus

Des de 1977, cada 18 de maig, se celebra el Dia Internacional dels Museus. L'edició d'enguany està dedicada al tema Museus i Paisatges Culturals, tot reconeixent el paper que juguen els museus en l'educació i l'enriquiment de les cultures, els intercanvis culturals, i en la interrelació i la cooperació dels diferents pobles del món.

Al voltant d'aquesta diada es planifiquen moltes activitats que tenen lloc el mateix 18 de maig i/o en dies anteriors i posteriors a aquesta data. Es tracta d'esdeveniments molt diversos. Poden ser programacions puntuals que poden durar tota una jornada o actes com exposicions, conferències, cursos, tallers... que es prolonguen durant alguns dies. A més es pot gaudir d'importants descomptes en les entrades d'alguns museus, encara que els esdeveniments més atractius i populars són les jornades de portes obertes que molts  museus ofereixen de forma gratuïta als seus visitants.

Aprofitant l'arribada del cap de setmana i per iniciativa del Consell d'Europa se celebra la Nit dels Museus. Diversos museus del país obren les portes més enllà del seu horari habitual i passada la mitjanit amb una extensa programació d'activitats. Enguany la Nit dels Museus se celebra el dissabte 21 de maig.

Catalunya compta avui amb 113 museus registrats i 388 col·leccions obertes al públic, a més de les seus que alguns d'aquests centres tenen repartides pel país, arribant a la xifra total de 613 equipaments museístics.

Destaquem dos espais molt diferents : el Museu Marítim de Barcelona amb informació actualitzada a l'especial de l'aigua i el MNAC que es troba a Montjuic i del que ja varem fer un article al seu moment.

Mira a aquest enllaç totes les activitats especials que fan els museus durant aquests dies

Alguns contes que passen i/o parlen de museus:

 

El museo / textos de Susan Verde

El museu d'en Tronquet / Ashild Kanstad Johnsen

En Nil al museu / Jordi Viladoms

El Sueño de un museo : una aventura en el Prado / Aurora Aroca

Petita història del Museu del Joguet de Catalunya. Figueres / Aurora Díaz-Plaja

Vés a l'inici de Gènius