Dia Internacional de la Dona i la ciència

L'11 de febrer se celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. És una data que ajuda a fomentar la participació femenina dintre dels diferents aspectes científics del saber.

Fa un temps l'accés de la dona tant als estudis superiors com a feines de caire científic era molt complicat. Les dones tenien moltes dificultats per trobar el seu espai i aixecar la seva veu. Una de les maneres de realitzar-se va ser a través de la ciència: inventant i descobrint.

Encara es fan accions per concienciar a la societat que els homes i les dones han de tenir els mateixos drets i no han d'existir diferències en quant al gènere.

Sense l'aportació d'aquestes dones la societat no seria la mateixa.

Et mostrem alguns llibres sobre la qüestió::

 

Vídeo : Una mà de contes : inventores : 

Els cent deu invents de Beulah Louise Henry

La Beulah ha decidit anar a la platja. Llàstima que cada cop que intenta descansar, algú l'hi impedeix. Però per sort la Beulah és una gran inventora i trobarà solucions per a tot. Quants invents farà?

Marie Curie i altres dones físiques i químiques

Potser la dona científica que s'ha fet més famosa ha estat Marie Curie amb el seu descobriment de diferents elements químics i els seus treballs sobre radioactivitat. 

D'origen polonès, va passar gran part de la seva vida a França on va desenvolupar totalment la seva carrera de científica. Clica aquí per seguir coneixent la seva vida.

A continuació et presentem algunes obres que ens expliquen com van ser la seva vida i les seves aportacions a la ciència:

 

 

A continuació et mostrem documents de quatre dones més que van fer la seva aportació a les matemàtiques, a la  física i a la química :

 

 

Aquesta última, Rosalind Franklin va ser una dona molt completa va destacar en diferents aspectes com també podràs veure al següent recurs:

Rosalind Franklin, una científica oblidada injustament

Ada Lovelace, pionera de la informàtica i les dones astrònomes i matemàtiques

Ada Lovelace va fer una gran contribució durant el segle XIX a les futures regles de la informàtica.

Sabies que era filla del conegut poeta Lord Byron?

Sàpigues més al Personatge de Sabies que... publicat sobre ella.

 

Per saber més sobre aquesta dona també pots consultar aquest Recurs web títulat justament : Ada Lovelace, pionera de la informàtica

 

 

Afegim alguns títols que parlen d'altres dones que també han fet moltíssim pel progrés científic. Destaquem d'entre elles a una dona present a l'Edad Antiga; Hipàtia d'Alexandria i la resta dones més actuals que estudien l'espai i tenen una gran imaginació i creativitat: 

 

 

Vídeo : Una mà de contes : Una dona matemàtica i astrònoma

Els números de Katherine Johnson

Us agrada comptar? A la Katherine li agradava tant que ho comptava tot. Tantes coses va comptar que aviat va comptar tot el que hi havia a la Terra i fins i tot les coses de l'espai. Gràcies a ella la humanitat ha pogut anar a l'espai.

Jane Goodall, la zoòloga més coneguda

Goodall va ser una científica que amb poc més de 20 anys va descobrir Àfrica i la seva fauna i mai més l'abandonaria. Mira alguns dels seus contes i un altra d'una autora americana amb una trajectòria molt similar:

 

Per saber més sobre aquesta zoologa pots consultar aquest dos recursos web publicats per la Revista Petit Sàpiens:

Dones metgesses

Mira aquests 4 documents que parlen sobre dues dones metgesses diferents:

 

Vídeo : Una mà de contes : Metgesses

Les tres metgesses (Elena, Dolors i Martina)

L'Elena, la Dolors i la Martina són tres noies que volen ser metgesses. Però quan van a la universitat a estudiar descobreixen que de noies no n'hi ha cap.

Listador de contenidos web

Objectiu de Desenvolupament Sostenible

El 25 de setembre de 2015 va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible. Són 17 objectius i un d'ells es relaciona moltíssim amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Objectiu 5. Aconseguir la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i noies.

És un Objectiu clau de la Biblioteca Volpelleres Miquel Batllori de Sant Cugat del Vallès

Si vols ampliar la informació

Dues dones més de ciència

Hi ha hagut d'altres grans inventores com Sarah Mather (inventora del periscopi) Grace Murray Hopper (una gran informàtica que va crear diferents llenguatges de programació) Mary Anderson inventora de l'eixugaparabrises i Hélène Dutrieu una gran esportista aventurera i inventora de finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX. 

Mary Anderson 

Hèlene Dutrieu

Repte de la imatge de ciència

Saps que a aquesta imatge on surt la Superheroïna de la Ciència hi ha una referència als personatges de Peanuts?

Per esbrinar-ho necessitaràs veure-la més gran. Clica aquí o a la imatge

Vols saber la solució?

Altres guies de lectura sobre dones científiques

Mira aquestes tres guies de lectura que parlem sobre el tema:

Dones que han canviat la ciència

Dones que han canviat la ciència

Mira aquestes tres seleccions dedicades a petits lectors, a intrèpids lectors i lectors avançats de contes protagonitzats per dones científiques destacades.

Joc : Creu Casas

Joc sobre la primera catedràtica de Botànica de l’Estat espanyol que explica alguns fets de la seva vida i descriu les tasques i els projectes en què va treballar: professora de Farmàcia...

 

 

 

Ves a l'especial de la ciència