Enciam

Planta: Enciam

Origen: Aquesta verdura fa molt anys que es cultiva i es menja. Sembla que el seu origen es troba a Europa oriental, però de fet, els egipcis, grecs i romans ja en cultivaven.

Nom científic : En botànica, l’enciam es diu Lactuca sativa. Aquest és el seu nom científic.

Aspecte: És una planta anual (el cultiu de la planta dura com a màxim un any abans que s’espigui i es faci malbé). L’enciam forma un cabdell més o menys atapeïts amb fulles blanques, verdes i morades o marrons de formes i consistències molt diferents, segons la varietat. Com que té fulles soltes, pertany a la família de les compostes.

Clima: És un cultiu que no té problemes amb el clima, mentre no hi hagi glaçades. Si és un clima gaire càlid pot ser que s’espigui abans i no se’n puguin aprofitar totes les fulles. Aquí al Mediterrani, la primavera i la tardor son els dos millors moments per a cultivar-lo.

A on es cultiva?  Actualment és un cultiu molt estès a tot el Món ja que és un aliment de creixement força ràpid i no requereix gaires atencions.

Gust: Quan l’enciam és fresc i acabat de collir les seves fulles tenen un gust fresc i agradable. Com que conté molta aigua ens deixa una sensació de frescor  a la boca. En realitat el seu gust neutre convida a preparar-lo acompanyat d’altres aliments més saborosos, com hortalisses, formatges o fuites.

Varietats: L’enciam és una planta amb moltes varietats. Les més conegudes aquí a Catalunya són: enciam meravella, romà, fulla de roure, francès o trocadero i l’iceberg.

Ric en A més de portar vitamines, és molt fàcil de digerir i per això té efectes relaxants. Té un elevat contingut en vitamines B, vitamina A i, en algunes varietats, un cert contingut en vitamina C. Pel que fa als minerals té un elevat contingut en potassi i un contingut interessant de calci.

Temporada El millor moment per a cultivar i collir l’enciam és de març a novembre. Com que és de creixement ràpid, la collita es pot fer al cap d’un mes i mig o dos mesos d’haver-lo plantat en planter.

Sabies que...Si collim tot l'enciam i no treiem l'arrel, aquesta rebrotarà i ens donarà algunes fulles més en pocs dies.

Lechuce

Com te'l pots menjar? La manera més freqüent de menjar l'enciam és amanint-lo amb oli i sal, i algun element àcid com el vinagre o la llimona, i acompanyat amb altres ingredients com per exemple: tomàquet, ceba, pastanaga, poma, alvocat, formatge...

Amanida amb vinagreta de mel

Quins ingredients necessites?

Per l'amanida: 1 enciam, 1 tomàquet ben maduret, poma, 5 maduixes, panses i fruits secs

Per la vinagreta: oli, sal, una mica de vinagre i una cullerada de mel

Quins estris?  un bol, una forquilla i un plat

Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes foc.

Comencem?

1. Rentem i tallem les fulles d'enciam.
2. Trossegem un tomàquet ben maduret i el posem en un plat fondo o un bol
3.Afegim poma tallada a trossets, maduixes, panses, i si no hi tenim al·lèrgia, els fruits secs que més ens agradin. 
4. Fem un vinagreta amb oli, sal, una mica de vinagre i una cullerada de mel. Tot ben barrejat! 
5. I amb l’ajuda d’una cullera tirem la vinagreta per sobre l’amanida

Mmmm... deliciós! Bon profit!

Consells:

  • Netejar l'enciam bé, als insectes els agradin les fulles d’enciam. Podem deixar-lo en aigua potable amb unes gotes de vinagre durant uns 5 minuts i, després, esbandir les fulles per assegurar-nos que queden ben netes d'insectes
  • Quan anem a comprar un enciam, ens hem de fixar sempre que les fulles no estiguin passades, sinó que s'han de veure ben fresques, amb un color net sense taques.

Lechuce

Després de descobrir un munt de curiositats sobre les protagonistes del mes, a veure si endevines  quina verdura o fuita és coneguda gairebé a tot arreu i tothom la reconeix com la reina de les amanides.

Entra aquí

Dona-li canya als llapis de colors


Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!

 

Know it...

L'enciam és una hortalissa molt adequada per a la temporada de calor perquè refresca l'organisme, ajuda a digerir i relaxa.

Convé consumir-sempre fresca i cultivada a l'aire lliure.

Mira la informació a Ets el que menges