Ratolí

El ratolí

Com és?

Els ratolins són mamífers rosegadors petits i peluts que viuen generalment a la terra. Tenen els ulls brillants i rodons, les orelles petites i rodones i una llarga cua. Els pelatge del ratolí comú és curt i de tons grisos que s’aclareixen a la panxa. També hi ha ratolins d’altres colors, com el blanc i el negre. Té uns bigotis llargs, molt sensibles, que els hi proporcionen informació sobre l’entorn.

Els ratolins comuns adults fan un pes entre 12 i 40 g i una llargària (incloent la cua, que representa la meitat de la seva mida) entre 15 i 19 cm.

Es reprodueixen molt ràpidament, ja que les femelles gesten en 3 o 4 setmanes i tenen entre 10 i 20 cries. Aquestes, en la majoria de les espècies, neixen cegues, sense pel i molt indefenses. Tot i que en créixer poden veure, no distingeixen els colors i ho veuen tot en blanc i negre. Aquest sentit el tenen compensat pel de l’oïda, que el tenen súper desenvolupat.

De què s’alimenta?

Els podem trobar en totes les parts del món, ja que s'adapten a qualsevol hàbitat. Molts són herbívors i poden menjar llavors, grans i fruites, el que els converteixen en un perill per a les collites. D'altres però, tenen una dieta més àmplia i, com l'home són omnívors, mengen carn i tot el que se'ls posi per davant, com els cucs i els cargols. Mengen petites quantitats, unes quinze vegades al dia, però també son el menjar d'altres animals.

Els ratolins son  en preses fàcils per a altres animals com els gats, granotes, serps, musteles, o d'aus rapinyaires com el  mussol i el falcó

Quin soroll fa?

Güell o esgüell, i el que fa el ratolí és güellar, esgüellar, però  quan rossega fa rac-rac o rec-rec

El vols escoltar?

Sabies que...?

Els ratolins són els mamífers més nombrosos després de l’ésser humà. Són perillosos en plagues, però en els laboratoris són molt utilitzats per a realitzar experiments  científics ja que presenten moltes avantatges pels investigadors: són petits i manipulables , tenen una gran similitud genètica amb els humans, es reprodueixen en poc temps facilitant que es puguin observar els efectes dels experiments simultàniament en vàries generacions d'una mateixa família,.

A les biblioteques trobaràs

““El ratolí / Sylvaine Perol
““El ratolí  / Teresa Duran
““El ratolí / Stéphane Frattini
““Mi ratoncito / Britta Teckentrup
““Corre, corre, ratolí / Shirley Isherwood
““La botiga de la Maisy  / Lucy Cousins
““Blanc com la neu  / Mar Benegas
““Ron, el ratón / Pierre Coran
““¿Un ratón? / Guido van Genetchen
““Un ratolí / Roger Paré
““Fredericks  / Leo Lionni
““Atilio / Fran Pintadera
““La boda de los ratones / Margarita del Mazo
““Conte d’estiu / Jill Barklem
““El grúfal / Julia Donaldson
““Historia de un triste zapato / Concepción Mostazao
““ Laura i els ratolins / Agustín Fernández Paz
““Lo que comen los ratones  / Fernando Rayuela
““ Topo Tip se pone caprichoso  / Marco Campanella
““ Ojobrusco  / Darabuc
““Paco / Paula Carballeira
““ Per a mi sol!  / Marta Sedano
““   Per molts anys, Lola! / Carl Norac
 
 
 

La Cançó del ratolí

Sota la taula hi ha un ratolí

menja, menja, menja un tall de formatge.

(Ves a la cançó)

El Ratolí i el gat

El Ratolí i el gat

Presumeix el ratolí
que de tots els seus col·legues

(Segueix el poema)