Carbassó

La planta

Origen: És una germana de les carbasses, originàries del centre i el sud d’Amèrica. Al seu lloc d'origen es cultiva des de fa milers d'anys

És d’origen tropical i, per tant, els agrada les altes temperatures de l’estiu. Es pot cultivar quan ja no hi ha perill de temperatures baixes.

A on es cultiva? La planta de carbassó ocupa molt d’espai. Necessita uns 50cm de separació amb altres plantes i uns 80 litres de substrat per a les arrels. És molt exigent en adob i aigua.

El fruit: Carbassó

Aspecte: Generalment de forma allargassada, n’hi ha també una varietat de forma rodona, el carbassó de Niça, especialment emprat per farcir. També n’hi ha d’aixafats com el Patisson.

Gust:  gust suau i agradable, cosa que el fa molt fàcil de combinar amb altres aliments sense que els predomini.

Varietats: existeixen diferents varietats com el blanquete, el diamant, de Niña, el Patisson, etc.

Ric en destaca especialment el contingut de vitamina C, betacarotè i flavonoides, que ens poden ajudar a tenir una pell sana i a mantenir les defenses en acció.

Família:  pertany a la mateixa família que la carabassa, les cucurbitàcies.

Temporada des del maig fins ben passat l’estiu.

Fica't a la cuina amb el carbassó

Com te’ls pots menjar? Es poden cuinar de diferents maneres, al vapor, al forn, saltats, remenats amb ou, per fer cremes, guisats amb carn o peix

Chips de carbassó amb salsa de iogurt

Quins Ingredients necessites?

  • Pels chips: 2 carbassons, 2 ous ecològics, 1 bol amb pa ratllat, farina, julivert, pebre i oli d'oliva
  • Per la salsa: 1 cogombre, 2 iogurts naturals, unes fulles de menta picada, sal i pebre

Quins estris?  una paella, un bol, un ratllador, un colador, una cullera, un ganivet i un plat

Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes foc.

Comencem?

Per fer els chips:

1. Rentem els carbassons. 
2. Tallem els carbassons en forma de chip.
3.Condimentem amb sal i pebre.
4. Batem lleugerament els ous en un bol.
5. Passem els carbassons per la farina i després pels ous batuts. 
6. Els arrebossem en el pa ratllat barrejat amb el julivert.
7. Els portem a refredar a la nevera durant mitja hora.
8. Els fregim en una paella amb oli d'oliva 
9. Els trèiem de la paella i els escorrim amb paper 

Per fer la salsa:

1. Ratllem els cogombres.
2. Deixem escórrer els cogombres en un colador perquè deixin anar el líquid.
3.Barregem amb el iogurt i la menta.
4. Condimentem amb sal i pebre.

Bon profit!

Consells:

A l'hora de comprar carbassons val la pena comprar-los de cultiu ecològics ja que a la pell és on trobem la majoria de vitamines i així les aprofitarem millor.