El Bou

El Bou i la vaca

Nom científic: Bos primigenius taurus

La femella és diu vaca i al mascle se li diu toro o bou  (o mans) si està castrat, però quan té menys d’un any se li diu vedell o vedella i quan supera aquesta edat sense castrar brau.  Formen part de la família dels bòvids, junt als búfals i bisons.

Com és?

Els bòvids són mamífers ruminats relativament grans, que fan 120-150 cm d’alçada i entre 600-800 kg de pes, tot i que pes i alçada depenen de la raça i la finalitat per la qual han estat criats (per la carn, la llet, la tauromàquia).

Tenen un cos gran i robust amb una pell molt gruixuda i recoberta de pels curts, que pot ser de color uniforme (blanc, negre, vermell, marró) o amb taques més o menys grans. El seu cap és gran i amb dues banyes orientades cap a dalt o lateralment. Per sota d’aquestes, unes orelles amb forma de corneta. Tenen un morro gruixut i uns ulls amb pupil·les ovalades. El seu coll és curt i ample i té una papada que li penja per sota del pit. Les potes, fortes, acaben en unes peülles amb dos dits, sobre els que caminen. De la part del darrera, bastant amunt, els hi surt una cua llarga acabada en un floc de pels llargs. Les femelles tenen una gran mamella penjant sota la panxa.

Els bòvids tenen molt bon sentit de l’oïda i de l’olfacte i una visió perifèrica que els hi permet tenir un camp de visió de 330º, és a dir, poden veure pràcticament tot el que tenen al darrera sense girar el cap. Com a contrapartida, tenen poca percepció de profunditat, de manera que no distingeixen bé les formes, però sí el moviment.

Poden arribar a viure 20 anys o més.

De què s’alimenta?

La seva primera font d’alimentació és la pastura: herbes, fulles arrels, llavors.

Els bòvids son remugants, això vol dir que fan la digestió dels aliments en dies etapes: primer aconsegueixen el menjar i després fan la ruminació, que consisteix en recuperar el menjar (regurgitar) ja semi digerit per mastegar-lo i acabar de  desfer-lo

Quin soroll fa? La vaca: muuu. El bou: buuu

I com es diuen aquest sons?  El de la vaca “mugit” i la vaca mugeix. El del bou “bramul”, i el que va el bou és bramular o mugir

D’on prové?

Aquests bòvids són l'espècie més nombrosa del seu gènere i descendeixen de l’extint  bou salvatge de Mesopotàmia. Es van domesticar farà uns deu mil anys a l’Orient Mitjà.

Van ser dels primers animals en ser dominats per ser emprats en labors agrícoles i també per consumir la seva llet i carn. La pell dels bòvids és molt valorada perquè és gruixuda i resistent i s’’empra per fer roba, sabates i objectes de decoració. 

On el podem trobar?

A Catalunya podem trobar la vaca pruna pirinenca, l’alberesa, la pallaresa i la marinera (l'Empordà, el Gironès i la Selva)

A les biblioteques trobaràs

““Muuu / Matthew Van Fleet
““La Vaca / Ester Baldó
““El Toro Ferdinando / Munro Leaf
““ La Vaca flaca / Raúl Vacas
““Domingo en el mercado / José Sanabria
““ La Claúdia i el brau  / Ignacio Sanz
““La Huída de Peggy Sue / Federico Delicado
““Mamá Muu aprende a nadar / Jujja Wieslander
““ ¡Puf! / Marc Pavon
““Una vaca  / JUan Arjona
““La Vaca del bric de llet / Sophie Adriansen
““La Vaca en la baca / José Luis Berenguer
““La vaca que leía libros / Adélia Carvalho