Figues

L’arbre: La figuera

Origen: Arbre originari de la zona sud-oriental d’Europa i introduït a les terres occidentals de la Mediterrània en època desconeguda

Clima: Requereix una temperatura mitjana, típica de la primavera. És recomanable plantar-la a l’hivern perquè el seu gran desenvolupament coincideixi amb les temperatures primaverals

A on es cultiva? És un arbre que es pot plantar mitjançant esqueixos i sempre en una terra rica en nutrients. Requereix poc reg tot i que amb climes secs s’ha de regar de forma periòdica vigilant els embassaments.

El fruit: figa

Aspecte:  Semblant a una llàgrima. És una fruita delicada i tova.

Gust:  dolç

Varietats: Hi ha diferents varietats la “Júlia”, la “Martinenca”, la “Coll de dama negra” i la “Coll de dama blanca” o la “Morada”. Poden ser negres i amb diferents tipus de verds i de roig.

Ric en Tot i que el seu component majoritari és l’aigua, són una de les fruites amb més contingut de sucres, juntament amb el plàtan i el raïm. Les figues són riques en vitamines i minerals, sobretot potassi, calci i magnesi, que ajuden a mantenir un bon estat del sistema nerviós i múscul-esquelètic. A més tenen un alt contingut en fibra que facilita el trànsit intestinal, i contenen compostos fenòlics, alguns d’ells antioxidants, els quals li donen un aroma únic floral quan estan madures.

Família:  pertany a la família de les moràcies

Temporada des de finals de l’estiu fins a l’inici de la tardor

Fica't a la cuina amb les figues

Com te les pots menjar?

Podem menjar les figues al natural i també, preparar compotes, amanides de fruites, pastissos i gelats.

Iogurt amb figues, xocolata blanca i fruits secs.

Quins ingredients necessites?

  • 2 Iogurts naturals
  • 4 figues
  • 75 g de xocolata blanca
  • Fruits secs: nous, pipes de gira-sol pelades, ametlles ...
  • mel

Quins estris?

un bol, 1 ganivet, 1 cullera, 1 got

Necessitaràs ajuda?

Sí, sempre va bé quan fem servir un ganivet.

Comencem?

1. Hem de fondre la xocolata blanca en el microones vigilant que no es cremi.
2. Posem els iogurts en un bol.
3. Afegim la xocolata blanca desfeta i barregem amb el iogurt.
4. Ho posem a la nevera durant 3 hores.
5. Tallem els fruits secs a trossets petits i els incorporem al iogurt.
6. Rentem lestallemen forma de grills i les incorporem alnbsp;iogurt.
7. Servim en gots quan vulguem i si volem endolcir-ho més, li posem una cullerada de mel.

Ideal com a postre o fer un esmorzar saludable. Bon profit!!!

Consells:

  • Com més fosca sigui la pell de les figues, millor serà la qualitat i la dolçor de la fruita.
  • Quan vagis a comprar-les, pots tenir en compte el que diu el refrany: "La figa per ser bona ha de tenir tres senyals, pansideta, clivellada i picada pels pardals". Això vol dir que ha de ser madura, una mica tova i, si l’ha triat l’ocell abans que nosaltres, és que era la millor de la figuera.