Fitxa pera

L’arbre: perera

Origen: És un arbre originari de l’Europa oriental, Àsia i nord d’Àfrica.

Pot tenir una alçada de fins a 15 metres. Les fulles son ovalades i fa unes flors blanques de cinc pètals agrupades en poms.

Clima: Per poder cultivar-la és necessari un clima temperat i unes terres fèrtils i que drenin bé.

A on es cultiva? A totes les zones temperades del món. A Catalunya la van introduir els grecs i romans i destaca com una de les fruites fresques més cultivades. A Lleida tenen fins i tot D.O.

El fruit: pera

Aspecte: és una fruita en forma de bombeta i de dimensions molt variades segons la varietat, amb la pell de color verda, groga o rosada i una polpa ben blanca amb poques llavors.

Gust:  dolç i delicat, fruita sucosa.

Varietats: Pera Llimonera, Hercolina, Pereta de Sant Joan, Conference, Blanquilla... un munt de varietats de gust i textura diferents.

Ric en: conté vitamines B i també A i C, és rica en aigua, potassi i ferro. El seu contingut en fibra la fan idònia per regular problemes digestius. I l’alta quantitat de pectina dona textura i conservació a les confitures.

Família: de les rosàcies, com la poma i el codony.

Temporada tenim varietats d’estiu i d’altres hivern. Així que podem gaudir-ne tot l’any.

Fica't a la cuina

Com te les pots menjar?

Peres a la vainilla

Quins ingredients necessites per a quatre persones?

  • 4 peres
  • 100 ml de vi blanc
  • 100 ml d’aigua
  • 150 g de sucre 
  • 1 beina de vainilla

Quins estris necessites?

Ganivet, cassó, bol i plat.

Necessitaràs ajuda?

Sí, s'ha de tallar amb ganivet i utilitzar el foc per cuinar.

Comencem?

  1. Es netegen i es pelen les peres.
  2. Es tallen a trossos grossos traient-ne les llavors.
  3. Es talla una beina de vainilla pel llarg i després a trossos.
  4. Es posa en un cassó juntament amb l’aigua, el sucre i el vi.
  5. Es cou a foc sua fins que el sucre es dissol.
  6. Es treu la vainilla.
  7. S’hi afegeixen les peres, es tapa i es deixa coure a foc suau uns 10 minuts.
  8. Es posen les peres en un bol o en un plat.
  9. Es posa a reduir el líquid que ha sobrat fins que formi un xarop.
  10. S’aboca pel damunt de les peres i es deixa refredar.
  11. Es poden servir acompanyades d’una bola de gelat d’ametlles.

Dona-li canya als llapis de colors

Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!