Reportaje Tretzevents

Sabies qui...
Sabies qui...

Invenció dels robots

...va inventar les notes musicals?

Aquestes notes musicals, que sovint se’t resisteixen a l’escola, les inventà el monjo benedictí GUIDO D’AREZZO. Com que era el director d’un cor i havia comprovat la dificultat que tenien els monjos per memoritzar les cançons, se li acudí escollir les síl·labes inicials de l’himne de Sant Joan Baptista per a batejar i dibuixar gràficament les notes musicals corresponents: Ut (més tard anomenat Do), Re, Mi, Fa, Sol, La, Si.

...va inventar (el nom d)els robots?

Segur que el primer que se t’acut és dir: un científic important, oi? Doncs no... Fou un escriptor, el txec KAREL AAPEK, qui va idear el terme robot en la seva novel·la Robots Universals de Rossum, on apareixien éssers humans artificials. Es fonamentà en la paraula txeca robbota, que significa treball forçat o esclavitud. Fins llavors, els éssers artificials s’havien anomenat autòmats (nom que segurament recordeu del Tibidabo).

...va escriure la Bíblia?

El llibre més llegit i traduït de la història no fou escrit per una sola persona. Es considera que van caldre uns 1.600 anys, més de 40 autors de tres continents —Àfrica, Àsia i Europa— que escrivien almenys en tres llengües diferents —arameu, hebreu i grec— per a donar lloc al text que en coneixem. Són dades i dates aproximades, ja que historiadors i teòlegs encara no han pogut determinar el segle exacte del primer manuscrit de la Bíblia.

...va inventar els dibuixos animats?

Per més que sembli impossible, no fou pas Walt Disney... Partint d’altres invents previs, com el Zoòtrop o el Praxinoscopi, MAX FLEISCHER ideà, amb l’ajuda del seu germà Dave, el Rotoscopi. Aparell que permetia projectar les imatges que es dibuixaven successivament sobre un paper transparent, i dotar-les així de moviment. Fent servir el Phonofilm de De Forest, crearen també els primers dibuixos animats amb so.

...va ser la primera dona que dirigí una base a l’Antàrtida?

No fou ni una anglesa, ni una alemanya, ni una francesa, ni una americana, com en les pel·lícules... Fou la biòloga i oceanògrafa catalana JOSEFINA CASTELLVÍ la que esdevingué, l’any 1987, la primera dona que comandà una base d’estudi científic en aquest continent del Pol Sud. Relatà les històries i anècdotes que hi va viure, algunes extraordinàries i d’allò més sorprenents, al llibre Jo he viscut a l’Antàrtida.

per Xavier Serrahima

Fuente: