Guia de lectura
Expliquem la vida amb un conte: els trastorns en l'aprenentatge
- Tiana. Biblioteca Can Baratau
En l'actualitat, l'índex de fracàs escolar se situa entre el 10% i el 15% de la població infantil. Un percentatge prou alt de la població escolar té problemes d'aprenentatge. D'aquest percentatge n'hi ha degut a Trastorns de l'Aprenentatge (de la lectura -dislèxia, de les matemàtiques -discalcúlia-) i a d'altres trastorns que, no considerats com a Trastorns d'Aprenentatge, afecten en la manera de rebre i treballar la informació (TDAH, Trastorn de l'Aprenentatge no verbal -TANV- Trastorns de l'espectre autista com la Síndrome d'Asperger -SA-, Síndrome de Tourette -ST-, Trastorn específic del Llenguatge -TELL-) i per tant, en la manera d'aprendre.
Tant en l'àmbit familiar com en el marc de l'escola inclusiva, és absolutament imprescindible la formació, de pares i mares i dels professionals de l'educació per atendre els alumnes.
L'objectiu d'aquesta guia és facilitar els recursos per conèixer-los, i així ajudar, perquè només quan hi ha coneixement hi ha comprensió, i només d'aquesta manera és possible la intervenció i la integració escolar, familiar i social.
Data de creació: 07/09/2013
Última actualització: 09/10/2024
Seccions de la guia
Trastorns en l'aprenentatge
Ofereix tota mena d'informació sobre l'atenció a la diversitat dins l'escola: com detectar-ne els casos, recursos que es disposen, formació...
Web del centre que es dedica al diagnòstic, tractament i intervenció dels nens que presenten dificultats en els aprenentatges, en la conducta o amb la relació amb els companys.
Web que pretén oferir recursos tecnològics perquè els nens amb dificultats en l'aprenentatge, puguin integrar-se principalment a l'escola. Els autors d'aquesta web és una empresa especialitzada en aplicacions tecnològiques de suport a l'aprenentatge per estudiants i institucions educatives, que milloren les habilitats lecto-escriptores.
Pàgina web d'un equip de professionals que pretén donar respostes als diferents trastorns en el neurodesenvolupament que afecten als aprenentatges, la interacció social i la conducta de les persones que els pateixen. Ofereixen un servei de diagnòstic, tractament i seguiment. En el web també es poden consultar diferents publicacions sobre els diferents trastorns: TDAH, X Fràgil, etc.
Aquesta pàgina web és un observatori de la salut en la infància i l'adolescència. Ens ofereix informació sobre nutrició, salut, seguretat, les diferents etapes vitals (prenatal, el primer any, adolescència...)... i ens ofereix un apartat sobre el tema que ocupa aquesta guia: els trastorns de l'aprenentatge. També, comenta altres trastorns com: de conducta i de desenvolupament.
Es tracta d'una web de l'empresa Rehasoft dedicada a las noves tecnologies educatives, desenvolupant productes que milloren la lectura, escriptura, l'aprenentatge, la comunicació... L'empresa es dedica a donar solucions a persones que pateixen dislèxia, TDAH, Discalculia, Baixa visió i tercera edat, millorant amb les noves tecnologies la qualitat de vida de persones amb necessitats educatives especials.
Els EAP són serveis educatius que tenen per objectiu l'assessorament i orientació psicopedagògica als centres educatius per tal de respondre adequadament a les diferents necessitats educatives. En el web s'ofereix llistat dels diferents EAPs per zona geogràfica.
El web ofereix un llistat dels diferents centres de recursos pedagògics que hi ha la ciutat de Barcelona, amb les dades bàsiques per establir contacte: adreça, correu... Els Centres de Recursos Pedagògics són centres de referència per a la formació, la dinamització i el suport a la tasca docent del professorat, excepte per a nivell universitari.
Els CREDA són serveis que donen suport a les escoles per a l'adequació a les necessitats especials als alumnes amb greus dificultats d'audició, llenguatge i/o comunicació que interfereixen en el seu desenvolupament. El web ofereix informació d'interès al respecte, com per exemple: la detecció de la pèrdua auditiva, etc, les funcions, el marc d'actuació, les diferents seus del CREDA...