Carnaval Carnaval

El Carnaval té el seu origen en les festes antigues paganes d'hivern que celebraven grecs i romans. La celebració del Carnaval està lligada al cicle de la lluna, és una festa mòbil i per tant cada any se celebra en dies diferents segons el calendari lunar.

El Carnaval està molt relacionat amb la tradició cristiana. Sempre se celebra uns dies abans del Dimecres de Cendra, dia en què comença la Quaresma. Segons la religió cristiana, els quaranta dies que dura la Quaresma són un temps de sacrifici en els quals, per exemple, no es pot menjar gaire. Per això, durant el Carnaval s'aprofitava per trencar les regles i fer molta disbauxa abans d'entrar en la Quaresma.

 

Dita popular

Ara arriba Carnestoltes, tots sortim a donar voltes, ens posem una disfressa, cantem, ballem i fem fressa.


 
Imatge de carnestoltes

El rei Carnestoltes és el personatge que representa aquest període de llibertat extrema. Cada any apareix, el dijous, divendres o el dissabte (depenent del municipi) sota l'aparença d'un animal o d'una persona, i llegeix el pregó amb el qual s'inaugura la celebració. En el seu pregó, el rei dóna permís per passar-s'ho bé sense limitacions: és el moment de ballar i desfilar disfressat. Però el caos i la bogeria només duren fins el dimarts. Aquest dia la gent s'adona que tant desordre no és bo. En un judici públic, el rei és declarat culpable de tot i se'l condemna a mort. Després de llegir el seu testament, se'l crema en públic. A partir de la mitjanit del dimarts o durant el dimecres de cendra s'acaba la festa i comença la Quaresma.

 

Antigament els pagesos construïen el Carnestoltes amb uns pantalons i una camisa farcits de palla, amb un barret vell al cap i un nas llarg. El penjaven d'un paller i allà restava fins el Dimecres de Cendra, que el cremaven com a símbol de la fi d'aquest període. Segons la tradició anava escortat pel Notari i la seva dona, la Porquera.

 

 
Imatge de la Porquera
El Notari anava per les cases demanant allò que li sortia dels nassos i els veïns li donaven el que volien, mai el que ell demanava.

L'acompanyava la Porquera que portava una escombra i feia veure que netejava, però quan els amos badaven regirava tota la casa tant com podia, canviant les coses de lloc i embrutant amb la seva escombra. El Notari aprofitava la confusió per passar al celler on arreplegava tot allò que podia i fugir corrents.

Actualment el Carnaval s'ha convertit en una festa popular de caràcter lúdic. Arreu es fan concursos de disfresses, desfilades de comparses a l'aire lliure i tota mena d'escenificacions i balls, a més d'àpats i reunions familiars.Si vols gaudir intensament del Carnaval necessites tres coses:
 

 

 
La més important: Tenir unes ganes boges de passar-t'ho bé.
Una disfressa qualsevol i una màscara que canviï el teu aspecte habitual.
Una murga, que és l'instrument de vent que et permetrà anar pel carrer fent tot el soroll possible.
 


La resta depèn de tu. Apunta't a la disbauxa!

Aconsegueix una màscara i una murga i...llença't a viure intensament el Carnaval!

Més informació:

Torna a l'especial de Carnestoltes>>