Visualització del contingut web Visualització del contingut web

De l'10 al 19 de novembre se celebrarà a Catalunya la 22a Setmana de la Ciència. És una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

Sota el lema : Viu la ciència! Aquests dies es faran activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… moltes possibilitats per grans i petits.

L'any 2017 s'ha celebrat l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament promogut per Nacions Unides. L'objectiu és vetllar per  la contribució del turisme sostenible al desenvolupament.

Destaquen el concurs d'instagram i el passaport científic. Aquest últim et permet optar al sorteig d'alguns regals. Només cal que assisteixis a un mínim de 3 activitats adherides a la campanya del Passaport Científic. Optaràs als premis omplint aquest formulari amb els codis que et donaran en facilitar cadascuna de les activitats.

Les biblioteques de la Xarxa també estan fent activitats per commemorar aquesta celebració. 

Setmana de la Ciència 2016 Setmana de la Ciència 2016

 

 

Fem un repàs als temes i motivacions de les últimes edicions. Durant els últims anys, a Gènius s'han recollit alguns dels temes que es treballaven a les edicions corresponents de la Setmana de la Ciència, has de saber que cada any es trien uns temes centrals.

Sota el lema : Viu la ciència! durant l'any 2017 es van fer activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… moltes possibilitats per grans i petits.

Es va celebrar l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament promogut per Nacions Unides. L'objectiu era vetllar per  la contribució del turisme sostenible al desenvolupament.

Al portal Gènius es va treballar aquest tema al Sabies que... pots veure la següent imatge sobre aquests tipus de turisme

 

L'any 2016 ha estat l'any internacional de la cartografia, dels llegums i de l'entesa mundial, són tres temes que poden estar relacionats amb diversos aspectes de la ciència. Per aquest motiu els tres temes centrals d'aquesta Setmana de la Ciència són els llegums, els mapes i la relació global/local.

Els llegums s'obtenen de l'hort juntament amb moltes fruites i hortalisses. Per saber més dels cultius pots consultar la guia de lectura sobre l'hort i els seus productes feta pels Grups de Treball Gènius  i la plana sobre els horts.

 Recordem alguns articles apareguts a diferents sabies que... de setciències: tomàquets, horts urbans, llegums i llenties...

Any 2015 : En aquesta ocasió els temes van ser la llum i els sòls i la biotecnologia, ja que 2015 és any internacional d'aquestes dues disciplines. 

Al sabies que... es va fer un article sobre l'Any Internacional de la Llum, a més es va parlar de la vida d'un gran inventor relacionat amb la llum: Thomas Edison i algunes dades curioses sobre les bombetes.

 

L'edició anterior de la Setmana de la Ciència va tractar entre d'altres els temes de la cristal·lografia i la biotecnologia, ja que 2014 és any internacional d'aquestes dues disciplines.Al sabies que trobaràs més informació sobre la cristal·lografia. També varen tractar detalls sobre una dona científica molt important: Rosalind Franklin i unes curiositats molt interessants sobre la similitud entre la Kriptonita de ficció i la Jadarita, mineral descobert no fa gaire temps.

 

Any 2013 : Aquest any Setmana de la Ciència es va dedicar a l'estadística, l'aigua i a Albert Einstein perquè durant el 2013 es va celebrar l'Any Internacional de l'Estadística, l'Any Internacional de la Cooperació en l'Esfera de l'Aigua i la commemoració del 90è aniversari de la visita d'Albert Einstein a Catalunya.

D'aquesta manera pots veure l'especial de l'aigua i diferents articles sobre Einstein : un sobre la seva equació més coneguda i un altre sobre la seva vida.

Els temes centrals van ser l'energia sostenible, la neurociència i l'envelliment actiu amb motiu de la celebració, al 2012, de l'Any Internacional de l'Energia Sostenible per a Tothom, l'Any Europeu per a l'Envelliment Actiu i l'Any de la Neurociència. Mira l'especial d'energies renovables que varem fer per a l'ocasió.

 

Vés a l'apartat de la setmana de la ciència actual

Vés a l'especial de la ciència