Gènius - Biblioteca Virtual

Detall d’imatge

Imatge Imatge

Mirall del museu de Spessart, del castell de Lohr
Mirall del museu de Spessart, del castell de Lohr

El mirall

Mitjana (0 Vots)

Aquest luxós mirall de 1.60m és una de les claus que va portar a l'historiador Eckhard Sander a sostenir que el conte de la Blancaneu està basat en una història real, la de María Sophia Margaretha Catharina von Erthal, nascuda el 15 de juny de 1729, i la seva madrastra Claudia Elizabeth Maria von Venningen, condesa de Reichenstein.

Què té de particular aquest mirall? Dons que és un mirall "parlant".

T'imagines a la malvada madrastra preguntant "Mirallet, bon mirallet, qui és la més bonica d’aquest indret?" i com el mirall màgic responen sempre "Tu reina, ets la més bonica", i després "Reina estimada, la Blancaneu ho és més encara" ?

Bé doncs no va ser exactament així la història de la Maria Sophia, perquè tot i que no volia especialment a la seva filla adoptiva, tampoc no va provar de fer-la desaparèixer a causa de la seva bellesa (que la tenia), però si va tenir en comú, entre d'altres fets, l'existència d'aquest mirall "parlant".

És màgic aquest mirall?

No exactament. Aquest mirall és una mena de joguina acústica i té la particularitat de repetir cada paraula que es pronuncia davant d'ell. La composició dels materials que es va fer servir per fabricar el seu marc reprodueix certes qualitats acústiques semblants a aquelles que produeixen l'eco.

Coneixes algun altre mirall famós?

Al cinema i a la literatura n'hi han bastants. El mirall de Galadriel, capaç de mostrar el futur, al Senyor dels Anells de JRR. Tolkien. El Mirall Màgic de les pel·lícules de Shrek, que ho pot mostrar tot i que té el do de la saviesa o el mirall de Gised (desig escrit a la inversa), que no reflecteix la imatge, sinó els desitjos del què es mira, als llibres de Harry Potter, de  JK Rowling.

Font d'informació: Xarxa de Biblioteques Municipal