Guia de lectura

Soy Gloria Fuertes

Soy Gloria Fuertes
Guia creada per:
  • Barcelona - Sant Martí. Biblioteca Camp de l'Arpa - Caterina Albert

Nascuda el 28 de juliol de 1917 al barri de Lavapiés (Madrid), Fuertes va ser la poeta dels infants. Molts de nosaltres la recordem per les seves col·laboracions a programes televisius com Un globo, dos globos, tres globos (la lletra de la sintonia del programa fou composta per ella mateixa) i La cometa blanca a mitjans dels anys 70. Tanmateix, pocs la recorden per la seva poesia adulta, on l’amor i la soledat són temes recurrents. Autors com Jaime Gil de Biedma, Manuel Vázquez Montalbán, José Manuel Caballero Bonald o Josep Maria Castellet van quedar fascinats a parts iguals per la seva poesia, la seva personalitat, el seu humor i el seu enginy.

Una figura literària de primer ordre. Ella i Gabriela Mistral són les dues úniques dones que apareixen a l’antologia Norton que aplega 100 poetes en llengua castellana. També Jaime Gil de Biedma va seleccionar els seus versos per a importants col·leccions, compartint protagonisme amb Gabriel Celaya, José Agustín Goytisolo o José Hierro.

L’any 1968 va rebre el Diploma d’Honor del Premi Internacional de Literatura Infantil Hans Christian Andersen pel seu llibre Cangura para todo.

Soltera, religiosa, lesbiana, enamoradissa, feminista, fumadora  empedreïda, motera, pacifista, castissa i poeta, tot això era Gloria Fuertes.

Amb aquesta guia de lectura volem recordar-la, però sobretot reivindicar-la. 

Data de creació: 07/03/2017

Última actualització: 12/06/2018

La gata Chundarata

 Cangura para todo
Cangura para todo
Fuertes, Gloria  
Barcelona: Lumen, 1982.

Un dels primers títols de literatura per a infants que va escriure Gloria Fuertes. Es va publicar l'any 1968 i va ser guardonat amb el diploma d'honor del Premi Internacional Hans Christian Andersen.

Els anys han passat, però la història de la cangura Marsupiana segueix captivant a grans i petits. Una cangura contractada com a dona de fer feines per una família d'humans. Marsupiana porta els infants a l'escola ficats a la seva bossa-davantal i muntats a la seva cua, fa les funcions de missatgera ja que és més ràpida que enviar un telegrama, fa la compra i torna a casa amb la seva bossa plena de queviures, etc. D'aquesta manera crearà un munt de situacions divertides i esbojarrades a casa dels amos. Fins que un dia, succeeix un fet desafortunat que fa que Marsupiana acabi al seu lloc d'origen: Austràlia.

 El Abecedario de Don Hilario
El Abecedario de Don Hilario
Fuertes, Gloria  
Valladolid: Miñón, 1983.

Don Hilario ens mostra el seu particular abecedari, escollint les paraules amb una gran enginy i imaginació.

Un llibre excel·lent per a educadors, ja que permet estimular l'aprenentatge de la lectura mitjançant imatges conegudes pels infants, fomentant, reforçant i impulsant el desig d'aprendre a llegir.

Com sempre, l'autora fa ús d'una gran imaginació perquè tothom gaudeixi llegint la poesia i les rimes, tan genials de Gloria Fuertes.

Un llibre imprescindible per a totes les edats.

 El Camello cojito
El Camello cojito
Fuertes, Gloria  
Madrid: Escuela Española, 1983.

En aquesta història de Nadal, els Reis Mags van a visitar el Nen Jesús amb un camell molt especial! Un conte molt singular que explica l'amistat del Nen amb un camell molt simpàtic que va arribar coix a Betlem.

 Gloria Fuertes: poeta para todos
Gloria Fuertes: poeta para todos
Gómez Yebra, Antonio A.  
Madrid: Anaya, 2013.

Gloria Fuertes és una de les poetes espanyoles més importants dels darrers anys. 
Algunes de les seves poesies ens recorden les cançons de jocs infantils, d'altres són bones pensades per als més joves, i moltes altres denuncien les injustícies del món. Per tot això, és considerada per molts com la poeta dels infants. 
Aquest llibre és un petit homenatge a Gloria Fuertes quinze anys després de la seva mort. Hi descobriràs com és la seva poesia i com va ser la seva vida. També podràs escoltar en el CD la seva pròpia veu recitant alguns poemes. No l'oblidaràs pas!

 Los Mejores versos de Gloria Fuertes
Los Mejores versos de Gloria Fuertes
Fuertes, Gloria  
Madrid: Susaeta, 2009.

Un gran llibre per a tots, ple d'il·lustracions simpàtiques i imaginatives, que ens farà passar una bona estona llegint els millors versos de Gloria Fuertes, sempre divertits, originals i sorprenents. Un volum que no pot faltar a la nostra biblioteca.

 Mi primer libro sobre Gloria Fuertes
Mi primer libro sobre Gloria Fuertes
Gómez Yebra, Antonio A.  
Madrid: Anaya, 2013.

Sabies que no fa molts anys existia una poeta que sortia en un programa de televisió i recitava versos als infants?
Es deia Gloria Fuertes, va morir l'any 1988, i tots, grans i petits, l'estimaven i l'admiraven. 
Algunes de les seves poesies més conegudes les trobareu en aquest llibre. També podràs escoltar altres poemes al CD que hi trobaràs a dins d'aquest llibre, recitats per la pròpia Gloria Fuertes. Ben segur que els gaudiràs!

 Poemas de la oca loca
Poemas de la oca loca
Fuertes, Gloria  
Pontevedra : Kalandraka, 2016.

Homenatge a la inoblidable poeta dels infants amb una selecció de rimes perquè els lectors d'avui puguin assaborir els seus versos d'ahir: jocs de paraules, musicalitat, i eterna tendresa.

Torna a l'inici