Guia de lectura

Expliquem la vida amb un conte: els trastorns en l'aprenentatge

Expliquem la vida amb un conte: els trastorns en l'aprenentatge
Guia creada per:
  • Tiana. Biblioteca Can Baratau

En l'actualitat, l'índex de fracàs escolar se situa entre el 10% i el 15% de la població infantil. Un percentatge prou alt de la població escolar té problemes d'aprenentatge. D'aquest percentatge n'hi ha degut a Trastorns de l'Aprenentatge (de la lectura -dislèxia, de les matemàtiques -discalcúlia-) i a d'altres trastorns que, no considerats com a Trastorns d'Aprenentatge, afecten en la manera de rebre i treballar la informació (TDAH, Trastorn de l'Aprenentatge no verbal -TANV- Trastorns de l'espectre autista com la Síndrome d'Asperger -SA-, Síndrome de Tourette -ST-, Trastorn específic del Llenguatge -TELL-) i per tant, en la manera d'aprendre.

Tant en l'àmbit familiar com en el marc de l'escola inclusiva, és absolutament imprescindible la formació, de pares i mares i dels professionals de l'educació per atendre els alumnes.

L'objectiu d'aquesta guia és facilitar els recursos per conèixer-los, i així ajudar, perquè només quan hi ha coneixement hi ha comprensió, i només d'aquesta manera és possible la intervenció i la integració escolar, familiar i social.

Data de creació: 07/09/2013

Última actualització: 22/01/2015

Dislèxia


La dislexia en el aula. Taare Zameen Par
Autor: Aamir Khan ©
Pel·lícula dirigida pel director Aamir Khan, que explica la trista història de la realitat que viuen molts nens arreu del món que per desconeixement de les barreres, dels problemes o dels trastorns en l'aprenentatge són tractats per la societat com a rucs. El protagonista de la pel·lícula és un nen indi, Ishaan, però que podia ser de qualsevol altre lloc del món perfectament. El film reflecteix perfectament tota la problemàtica que envolta la dislèxia, des de la dificultat lectora fins els problemes de conducta.
Cómo es tener dislexia
Breu descripció sobre què és tenir dislèxia, en dibuixos.
Documentos TV : Palabras al viento
Autor: Argonauta ©
El vídeo és un documental sobre la dislèxia, un trastorn en l'aprenentatge, causa en gran part del fracàs escolar i d'algun dels problemes de desenvolupament personal i laboral. Tot i ser un trastorn que afecta més d'un 4% de la població, és força desconegut a casa nostra. El documental fa un recorregut per la legislació amb la Ley Orgánica de Educación, la qual estableix pautes per a l'atenció educativa específica a les aules, així com diverses experiències com el Col·legi Brot de Barcelona, únic centre especialitzat en tractar infants dislèxics, experiències de famosos dislèxics com Boris Izaguirre o Gabino Diego, etc.
La dislèxia a debat
Autor: TV2 ©
Si bé la dislèxia no és cap malaltia, si que és un trastorn en l'aprenentatge que afecta a la vida escolar. La seva detecció precoç i el suport dels educadors i de la família és el puntal perquè aquests nens no fracassin en els estudis. Són tant llestos com la resta, però tenen dificultats en la lectura i la comprensió lectora principalment. Per això, cal que el sistema educatiu es posi les piles. El vídeo presenta el debat entre Anita Pestaña, especialista en el tractament de la dislèxia, mare d'un dislèxic i Presidenta de la Federación Española de Dislexia, Manuel Escorial, pateix dislèxia i té un fill dislèxic, presideix la Asociación de Dislexia de Valencia i Francisco Martínez, metge de família, pare d'una nena amb dislèxia i autor del llibre "El reto de la dislexia".
Torna a l'inici