Guia de lectura
4 grans tragèdies gregues
La tragèdia grega ("tragōida") va ser una forma popular i influent de teatre que va començar a la Grècia antiga de finals del segle VI aC i que avui dia encara s'interpreta als teatres d'arreu del món.
Representada en un teatre a l'aire lliure ("theatron"), la trama d'una tragèdia gairebé sempre estava inspirada en episodis de la mitologia grega, qüestionant la concepció que tenia la societat grega de la moral i de la concepció de l'home.
La tragèdia grega va conduir a la comèdia grega i, junts, aquests gèneres van formar els fonaments sobre els quals es basa tot el teatre modern.
Els dramaturgs destacats que conrearen aquest gènere van ser Esquil (525 aC 456 aC), Sòfocles (c. 496-406 aC) i Eurípides (c. 484-407 a. C.).
Et presentem quatre gran tragèdies gregues de dos grans autors.
«Et burles de mi per ser cec. Tu, tu sí veus. Però no veus en quina desgràcia vius »
"Èdip rei" de Sòfocles
Data de creació: 09/05/2018
Última actualització: 11/05/2018
Seccions de la guia
Eurípides i Sòfocles cara a cara
Medea és abandonada pel seu espòs Jason, que es casa amb la filla del rei de Corint. Medea colèrica i enfurismada i sentint-se enganyada planeja una venjança. Envia als seus propis fills amb regals assassins per a la futura muller del seu espòs, les conclusions del seus actes seran fatals i sinistres.
L’actriu Emma Vilarasau, sota la direcció de Lluís Pasqual, va representar Medea al Teatre lliure la temporada 2017 - 2018.
Troianes és una tragèdia antibel·licista, que denúncia les conseqüències de les guerres i es dona visibilitat a les dones en els conflictes. Després del saqueig de Troia, la flota grega està a punt de partir, i les troianes estan essent sortejades. Andròmaca ha estat assignada al fill d'Aquil·leu, Hècabe, a Odisseu, Cassandra a Agamenón mentre que Políxena ha de ser sacrificada a la tomba d'Aquil·leu.
La temporada 17-18 els espectadors del Teatre Romea van poder gaudir d’una versió de les Troianes en mans de Carme Portaceli amb actrius com Aitana Sánchez Gijón, Alba Flores, Maggie Civantos, Pepa López, Míriam Iscla i Gabriela Flores com a protagonistes.
Èdip rei és considerada una de les grans obres mestres de Sòfocles i una de les grans tragèdies del teatre universal. L’obra explica com Edip, rei de Tebes, tot i intentar escapar del seu destí i de les profecies de l’oracle de Delfos, descobreix que és l’assassí del seu propi pare, el rei Lai, i que està casat i ha tingut fills amb, Jocasta, qui és realment la seva mare.
La temporada 17-18 del Teatre Romea acollí un muntatge de l'obra sota la direcció d’Oriol Broggi i amb Julio Manrique com a protagonista.
Creont, rei de Tebes, ha prohibit sepultar el cadàver de Polinices, que s'ha alçat en armes contra ell. Antígona, la germana de Polinices, el desobeeix. I el seu acte i les conseqüències terribles que comporta també són l'expressió del sacrifici personal a causa d'un convenciment que, en aquest cas, té la raó de ser en la pietat entre germans.
Carmen Machi va protagonitzar el paper d’Antigona al Teatre Lliure la temporada 15/16 sota la direccio de Miguel del Arco. Anteriorment l'actriu Clara Segura interpretà a la filla del rei Èdip de la mà del director Oriol Broggi a la Biblioteca de Catalunya (Perla29) l'any 2006 i 2007.