Reportatge Tretzevents

Les mascotes més grosses de Neptú
Les mascotes més grosses de Neptú

Llençant aigua

Si es convoqués un concurs per saber quins són els animals més grans que existeixen, sens dubte guanyarien les balenes i, sobretot, les que vesteixen de blau, que poden arribar a mesurar 30 metres de llargada i a pesar 60 tones. Afortunadament, tot i que són tan grosses són pacífiques, amoroses.

El carnet d’identitat de les balenes

– Les balenes no són peixos, són mamífers, per això no tenen escates, ni brànquies, ni ponen ous. Si ponguessin ous, per fer una truita es necessitaria una paella com una plaça de toros!

Quin cor mes gran que tenen les balenes!

– Les balenes no acostumen a fer mal a ningú. I a més a més tenen el cor tan gran com un cotxe utilitari. Aquest cor fa un batec cada minut. Suposem que quan les balenes s’enamoren, els batega més de pressa.

Una font al mig del mar

– Les balenes respiren amb els pulmons. Necessiten treure el cap fora de l’aigua per aspirar l’aire, però poden romandre una hora submergides dins el mar. Quan surten a la superfície, expulsen aquest aire amb tanta força que, en barrejar-se amb la humitat, es transforma en una bonica font, o en una columna d’aigua. D’aquesta manera, els peixos que neden al seu costat poden fruir com anant, i de franc, al balneari.

El llibre de familia

– Les balenes femelles tenen un balenó cada tres anys. Les conilles poden parir 100 conillets l’any. Si la natura hagués donat a les balenes la capacitat de procreació dels conills, no hi hauria prou oceans per a mantenir tants balenons!

Feu riure a les balenes

– Si expliqueu un acudit de taurons a les balenes, elles esclataran de riure i obriran la bocassa. Llavors veureu que dins la boca tenen uns filaments anomenats “barbes” que els serveixen de filtre. Les balenes s’empassen moltíssima aigua i les “barbes” retenen l’aliment. La sal marina, la filtren amb els seus enormes ronyons.
Malgrat que tenen tantes barbes, mai no s’ha vist cap balena en una barberia.

– Altres cetacis tenen dents. Les dents són propietat de les famílies dels catxalots i les orques. Deuen tenir la dentadura ben forta, perquè tampoc no s’ha vist mai cap cetaci d’aquests al dentista.

Les seves llaminadures

– Si les balenes anessin al restaurant, demanarien un munt de plàncton i de crustacis petits.

– En canvi, els catxalots i les orques mengen calamars grossos, sípies i tota mena de peixos, segons la carta.
Els cetacis que facin règim o que tinguin mal de panxa, tan sols han de beure aigua salada.

Els enemics de les balenes

Els homes

La humanitat es comporta amb les balenes d’una manera diversa i complexa. Mentre que uns humans continuen pescant-les, tot i que són especies protegides i que se n’ha prohibit la captura, d’altres les salven quan queden atrapades al gel. Fan un forat perquè puguin respirar i després obren un canal perquè tornin al mar.

Les orques

Les orques, que també són balenes, si són molt grosses, poden atacar un balenó solitari.

La baixa mar

La baixa mar deixa atrapades les balenes que s’han apropat a la costa, i aleshores s’embarranquen a la sorra. No poden tornar al mar i això els és mortal, ja que no poden respirar a causa del mateix pes que tenen.

Calamars gegants

Quan els calamars gegants estan enfadats perquè el seu equip ha perdut el campionat de waterpolo, ataquen les balenes i els deixen esgarrapades per tot el cos.

Voleu ser fan de les balenes?

Les balenes són unes grans cantants. Actuen sovint a Florida, Xile, Japó o Austràlia. Si voleu crear un club de fans de les balenes, però, haureu de seguir alguns consells:

- No regaleu flors a les balenes, no tenen el sentit de l’olfacte. En canvi, no necessiten “mòbil” per a comunicar-se entre elles, ja que l’oïda i la vista, les tenen molt desenvolupades.

– No tingueu un balenó de mascota. A més d’engrandir la cambra de bany i la banyera, haureu d’anar al mercat a comprar 500 litres de llet cada dia.

– La cua de les balenes no és vertical (com la dels peixos) sinó horitzontal. Com si fos una gegantina pala matamosques, pica amb força a l’aigua i fa uns grans salts. Si nedeu amb elles, no us poseu a prop de la seva cua!

– No els feu burla, perquè si us imiten amb les llengotes, us espantareu: tenen la llengua tan llarga com un elefant.

– Les balenes passen tota la vida al mar No les inviteu al xalet de muntanya, aneu vosaltres a casa seva a visitar-les!

Les muses dels escriptors

No només les sirenes són les muses dels escriptors, les balenes també han inspirat novel·les, contes i narracions. L’escriptor nord-americà Herman Melville, l’any 1851, va escriure la història d’una balena blanca anomenada Moby Dick.

L’argument de la novel·la és la lluita malaltissa i obsessiva d’un capità de vaixell balener, anomenat Ahar, que va perdre la cama intentant pescar una gran balena blanca que destruïa totes les embarcacions, segurament enfadadíssima perquè tenia el cos ple d’arpons. Actualment diríem que li havien fet un pírcing no desitjat i molt dolorós!

El més interessant de la novel·la és com s’explica la forma de pescar d’aquell temps i la vida dels mariners, cosa que Melville coneixia molt bé, ja que havia estat enrolat en un vaixell.

Les balenes a Hollywood

La novel·la va tenir tant d’èxit que van fer una pel·lícula amb el mateix nom: Moby Dick. Interpretada per en Gregory Peck, i per una balena blanca, però que va realitzar tan bé el seu guió, que mereixia ser nominada per un Oscar. Els organitzadors no li haurien donat el premi al·legant que no era prou elegant i perquè no mullés la catifa vermella de
l’Acadèmia dels Oscars.

per Joan de Déu Prats Matute

il·lustracions: Montse Fransoy 

Font d'informació: