Reportatge Tretzevents

El Carnestoltes i la vella Quaresma
El Carnestoltes i la vella Quaresma

La vella Quaresma

Mitjana (0 Vots)

El Carnestoltes: el golut

Ja m’empaita la Quaresma. Un any més, intento allunyar-me’n cames ajudeu-me: faig un esprint i després un finta per esquivar-la. Tot és inútil. Ja puc córrer i mirar de despistar-la que no hi ha res a fer. Em trepitja els talons i sento l'alè al clatell que em xiuxiueja: “Carnestoltes, ximplet, ja veuràs quan t’atrapi!”. Aquesta senyora avorrida i encarcarada em diu ximplet... i doncs, què vol? A mi m’agrada fer la meva, la gresca i també el ball, la bona menja i fer barrila! Sóc panxut, sí, i encara m’afarto de botifarres, truites i llardons a cor què vols. Sóc el Rei del carnaval i el meu pregó l’escolten amatents petits i grans perquè tot seguit, amb el meu permís, començarà la festa. Arribat el dimarts de carnaval, amb la rua de disfresses i la gatzara, quasi oblido que, en pondre’s el sol, seré condemnat en judici públic. Espremo la disbauxa fins a l’últim minut però ja m’enyoro de les alegres jornades que deixo enrere i us planyo pels quaranta dies de dejuni i bondat que em seguiran per mandat de la senyora Quaresma! Només una cosa em consola: el dijous gras de l’any vinent tornaré per atipar-me d’allò més!

La vella Quaresma: la dona tibada

El dimecres de cendra ja és aquí i, per fi, aquest brètol que es fa dir el Rei i tota la seva patuleia faran l’enterrament de la sardina. S’acaba aquí el regnat ple de disbauxa i d’excessos i per fi arribo jo, la Quaresma, per posar seny durant quaranta dies. No sóc tan estirada com diu aquell golafrot, fuig! M’agrada fer bunyols ben ensucrats perquè l’oloreta s’escampi arreu i també acomiadar-me alegrement entre palmes i branques de llorer el diumenge de Rams. Ai! però quina basarda fer parella de calendari amb el pocapena i trinxeraire del Carnestoltes... junts ens hi movem com qui fa surf sobre la cresta de les ones. No ens donen dia fix perquè la lluna -que és bellugadissa de mena- és qui ens mana. I perquè vegeu que puc ser ben agradosa i no us hagueu d’escarrassar pensant com s’escau enguany aquest ball de dates, us donaré mastegat el calendari:

Primera lluna plena primavera: 6 d'abril
DIUMENGE DE RAMS. Benedicció de palmes i palmons: 5 d’abril (és el diumenge anterior a la primera lluna plena de primavera)
DIMECRES DE CENDRA. Enterrament de la sardina: 26 de febrer (8 d’abril - 40 dies)
DIMARTS DE CARNAVAL. Rua de disfresses: 25 de febrer
DIJOUS GRAS. Dia de la truita: 20 de febrer

Font d'informació: Revista Tretzevents