Reportatge Tretzevents

Mites i llegendes de les dents de llet : Personatges màgics
Mites i llegendes de les dents de llet : Personatges màgics

Alguns dels que se les emporten

Mitjana (0 Vots)

La caiguda de les dents de llet està voltada de misteri. Arreu del món hi ha diferents personatges màgics que les vénen a buscar i que, sovint a canvi de la dent, et deixen un present.

Tots els infants del món i alguns animals com, per exemple, els gats i els gossos canvien les dents de llet per unes de definitives; aquest fet s’ha envoltat de llegendes i mites molt interessants.

Personatges màgics

A Catalunya tenim els angelets, que s’emporten les dents mentre dormim i ens deixen un present.

Al territori espanyol, l’encarregat d’emportar-se les dents és el Ratoncito Pérez. Aquest personatge sorgeix del conte que el Pare Coloma va escriure, a petició del rei Alfons XII i la reina Maria Cristina, per al príncep Alfons XIII quan li va caure la primera dent.

A França també hi ha un ratolí, es diu La Petite Souris. I a Itàlia, el ratolí es diu Topino.

Sembla que a molts llocs el tal personatge màgic és un ratolí, cosa que podria estar relacionada amb la creença que, com que les dents dels rosegadors són fortes, les dents dels infants també sortiran sanes i fortes.

Al País Basc hi ha una dona, es diu Maria de la Teulada, Mari Teilatukoa, que recull les dents que els nens llancen a la teulada de casa seva per evitar que se les mengi cap animal, ja que, segons diu la llegenda, els sortirien les dents de l’animal que se’ls hagués menjat la dent.

A Anglaterra, i a força països on es parla anglès, hi ha la fada de les dents, Tooth Fairy, que agafa les dents de llet per portar-les a la reina de les dents, que s’hi fa un palau.

Autor: Nathalie Pons

Il·lustració: Marc Brocal

Font d'informació: Revista Tretzevents