Reportatge Tretzevents

Mites i llegendes de les dents de llet : Quantes dents de llet em queden?
Mites i llegendes de les dents de llet : Quantes dents de llet em queden?

Animal amb dents de llet

Mitjana (0 Vots)

Mites i llegendes

En altres contrades trituren les dents perquè les noves creixin ben fortes.

En d’altres les amaguen o, com al País Basc, les llancen a la teulada per evitar que se les mengi cap animal.

També hi ha el costum d’amagar, els nens, les dents al bosc, amb l’esperança que després hi apareguin tresors.

Qui creu en bruixes enterra les dents, ja que, si una bruixa s’apoderés de la dent i la tirés al foc, tindria poders per fer el que volgués amb l’ànima del nen o la nena a qui hagués caigut la dent. I ben segur que, si investigueu, trobareu moltes llegendes més! 

Quantes dents de llet et queden?

Naixem sense dents, i just abans del primer any ens comencen a sortir les primeres, que s’anomenen de llet pel to tan blanquinós que tenen. De petits tenim 20 dents de llet, que s’aguanten sense arrel, amb una mena de ciment. A partir dels 4-5 anys, algunes dents es comencen a moure, ja que la dent definitiva empeny la de llet. Finalment, quan siguem adults, tindrem 32 peces dentals.

Les dents de llet són més petites que les noves. Les dents noves tenen, a la part de dalt, una mena de forma en serra, que amb els anys s’anirà desgastant, fins a quedar llisa.

Principals problemes amb les dents

Càries: són unes bactèries que s’alimenten de les dents, fan uns forats que poden acabar malmetent-les, i fins i tot poden provocar-nos dolor i infeccions. És molt important netejar-nos bé les dents i no abusar dels dolços.

Dents mal col·locades: de vegades, si de petit s’ha abusat del xumet o de xuclar el dit, les dents no acaben de tancar bé i cal aplicar-hi l’ortodòncia: ens posen uns aparells que corregeixen la mala oclusió i que a la llarga fan disposar les dents ben arrenglerades.

Curiositats

La tradició de rebre diners a canvi de les dents de llet té l’origen en una antiga superstició dels víkings, que creien que portar al damunt una part del cos d’un infant els ocasionaria sort a les batalles. Els víkings compraven les dents de llet per utilitzar-les com a amulet, les incrustaven en collars i les duien penjades al coll.

Com podeu veure, és una bona excusa, viatjar pel món, per conèixer què fan els infants quan els cauen les dents de llet.

Hi ha molts contes que parlen dels personatges que vénen a buscar les dents de llet:

Pons, N., L’Angelet de les dents i el club dels desdentats, Zaragoza, Imaginarium, 2010. Traduït al castellà, l’italià, el portuguès, l’alemany i l’anglès. (Llibre-cofre).

Pons, N., La dent de la Carla, Barcelona, Publicacions l’Abadia de Montserrat, 2010. Hi surten els personatges màgics més coneguts.

Autor: Nathalie Pons

Il·lustració: Marc Brocal

Font d'informació: Revista Tretzevents