Especials temàtics

Detall prestatge mes info

Els pessebres

Els pessebres

El pessebre és la representació tradicional de la commemoració del naixement de Jesús. El més típic és el de suro acompanyat de les figures de plàstic que representen alguns personatges populars: el caçador, la filadora, el pastor, la bugadera, el pescador o el caganer.

De figures per fer el pessebre, n'hi ha de força estils, de moltes mides, de materials diversos. Algunes van vestides com si fossin hebreus del temps de Jesús, i d'altres com els pastors catalans del segle XIX.

La més coneguda, sens dubte, és el caganer. Què et sembla el Gènius vestit de caganer?
 


Dita popular

Pessebre fas,
pa menjaràs.




A totes les llars catalanes per Nadal es fa el pessebre. De formes, mides i materials diversos que varien segons la imaginació i l'espai de cadascú. Per aquestes dates, als pobles i ciutats també podem veure escampats tot tipus de pessebres.


Repartits per la geografia catalana, els pessebres vivents, són representacions del naixement de Jesús on els habitants dels pobles es vesteixen i es caracteritzen com si fossin les diferents figures del pessebre. Es pot recrear una autèntica visió d'un dia qualsevol de fa 2000 anys. Hi ha una associació que agrupa alguns dels pessebres vivents de Catalunya

 

El pessebre d'en Gènius

El Gènius i la Valentina enguany han volgut fer un pessebre i el Bit i en PlayMe s'han afegit. Ha quedat mot bé, oi? Si t'agrada pots descarregar les figuretes i l'establia, pintar-les i muntar el pessebre d'en Gènius a casa teva.

 

 

Fires de Nadal

Quan s'acosta el Nadal, segons marca la tradició, a molts pobles i ciutats comencen les fires de Nadal. Una de les més conegudes és la Fira de Santa Llúcia que es fa al voltant de la Catedral de Barcelona però hi ha moltes i segur que trobes una molt aprop teu.

A totes les fires podem trobar tot tipus de productes nadalencs, pessebres, figuretes, arbres de Nadal, guarniments i tot allò que vulguem per celebrar el Nadal en família. 

 

La nostra figureta: el caganer

El caganer és una figura dels pessebres de Catalunya i el País Valencià, sovint amagada en un racó, darrere d'un arbust, on fa les seves necessitats a l'aire lliure. En els últims temps, ténen un rerefons més actual ja que agafen la presència de personatges de l'actualitat com poden ser futbolistes o polítics.

El caganer és una de les imatges del nostre portal.

 

 

Més informació

En els articles següents de la revista Tretzevents per una banda veurem exemples de nens que ens expliquen que és el que més els agrada del pessebre i per altra podrem saber el significat de cadascuna de les figuretes que en formen part. Fes clic a les imatges de la dreta per consultar els articles.






Torna a l'especial de nadal>>