Especials temàtics Especials temàtics

Estiu

Gent de mar

Molta gent treballa en tasques derivades del mar: els que fan xarxes, els que treballen en la construcció i reparació de vaixells, els pescadors, els venedors de peix, els que fan conserves o congelats, etc.

Saps quanta gent pots trobar en un vaixell feinejant? Molta gent!! Tots tenen una tasca específica i reben un nom: el patró (que és qui comanda la barca) i els mariners, en les barques més petites. En el cas de vaixells més grans, a més hi ha un maquinista que és qui s'ocupa del motor. I quan es tracta de vaixells que porten mercaderies, aleshores hi ha un capità, oficials, un contramestre, els mariners...

Hi ha molts tipus de vaixells, si vols pujar a bord d'una embarcació antiga de vela i conèixer com és per dins, pots visitar el Pailebot Santa Eulàlia, que es troba al port de Barcelona. A més pots trobar informació d'uns vaixells molt grans, els transatlàntics i sobre un molt famòs: el Titànica articles ja publicats al Sabies que... del Setciències.

 

L'art de pescar

Treballar a la mar és una feina dura: a l'hivern fa molt fred, cal llevar-se molt d'hora quan encara és fosc, de vegades hi ha fortes tempestes que poden posar en perill la vida dels pescadors... I no sempre es pesca tant com es voldria

El peix ha estat i és una de les fonts d'alimentació bàsiques per a les persones. Des de sempre els homes s'han dedicat a pescar per poder alimentar-se i també com a manera de guanyar-se la vida.

Les tècniques de pesca han anat evolucionant al llarg dels segles. Actualment no es pesca igual que fa cent anys, encara que algunes persones poden seguir-ho fent com un entreteniment. Les antigues barques de rem i de vela han deixat pas als vaixells a motor que permeten pescar més lluny de la costa i obtenir més quantitat de peix.

Amb xarxes o palangres (cordes d'on pengen una gran quantitat de petits hams), els pescadors pesquen sardines, seitons, lluços, raps, pagells, orades, calamars, tonyines i molts altres peixos que són la base de la dieta mediterrània.

 Quan les barques arriben al port, porten el peix a la llotja, que és el local on es ven el peix. Allà es fa una subhasta: els venedors posen un preu a cada caixa de peix i van baixant el preu fins que un dels compradors decideix que ja li està bé i es queda aquella caixa. Després, cap a la peixateria! allà vendran el peix que us menjareu a casa l'endemà per dinar.

Les subhastes es fan a la tarda, quan arriben les barques, i normalment es pot entrar a veure-les. Algunes de los llotges que trobareu prop de Barcelona són a: Arenys de Mar, Mataró, Badalona i a Vilanova i la Geltrú

Els vaixells més grans, que estan molts dies a alta mar pescant, sovint ja arriben amb el peix congelat i el porten a les empreses que s'encarreguen d'envasar-lo i vendre'l als supermercats.

Vols comprovar si ets un bon pescador? Amb el joc d'Arenys a Sinera hauràs de pescar el major nombre de lletres. Acceptes el repte?  Posa-hi rumb!

 

Torna a l'especial d'estiu>>