Especial dia de la dona part 2

Al sabies que... s'han destacat molts personatges femenins al llarg dels últims anys. Recollim a continuació els perfils de 20 dones molt interessants (incloent a la nostra estimada Valentina) 

 

 Concepción Arenal

 Malala Yousafzai

Valentina

 Montse Ginesta

 Pilarín Bayés

Amèlia Earhart

Aurora Díaz-Plaja

Beatrix Potter

Carme Ruscalleda

Emma Watson

Carme Solé

Indira Ghandhi

Joana Raspall

JK Rowling

Lola Casas 

Lucy Cousins

Lucy Cousins

Anna Manso

Mireia Belmonte

Roser Capdevila

pippi / sewell / Frank / Minarik / Pocahontas / Arenal??

També hem destacat 4 reportatges de la Revista  Tretzevents que parlen de dones  avançades a la seva època:

A més et recomanem aquestes vuit lectures amb unes noies i dones valentes i aventureres. Gaudeix de les seves peripècies i les seves experiències!!
 

 

"L'àlbum de l'Adela" Claude Ponti

 "La pilota Japler" Jordi Cervera

"L'estrella de la Laura" Klaus Baumgart

"La vareta màgica de la Brunilda" Valerie Thomas

"Filles úniques" Andreu Martín

 "Matilda" Roald Dahl

 

També creiem que et vindrà de gust conèixer aquestes quatre col·leccions:

Ves a Gènius

Barreja guies Tiana

Cap a la igualtat!

Els contes són unes eines molt vàlides per educar als nostres fills en valors: compartir, aprendre, caure i aixecar-se, acceptar la diferència... o demostrar que si som diferents, no és pel nostre gènere sinó per la nostra personalitat.

Ser dona o ser home no ha de condicionar la nostra relació amb la vida ni amb les altres persones, els "rols" els adquirim amb els anys a través de les nostres experiències, no pas amb un manual d'instruccions que ens dónen quan naixem.

Mira la guia anomenada Cap a la igualtat feta a la Biblioteca Can Baratau de Tiana

.

Contes no sexistes

Els llibres infantils, ja siguin contes o llibres en imatges constitueixen un material pedagògic i de suport privilegiat en els processos d'identificació i aprenentatge dels rols sexuals i de les relacions socials entre sexes.

Normalitzar tasques a la llar, de forma espontània, és una manera d'anar explicant als infants que escombrar no cal que sigui només feina de dona i que canviar la bombeta quan es fon no cal que sigui només feina d'home...

Entra a la guia de lectura : Contes no sexistes feta per la biblioteca Can Baratau de Tiana

Data de creació: 04/03/2020 Última actualització: 04/03/2020

Especial dones Dones al món

Amb la guia de les Dones al món, veuràs com viuen o han viscut algunes dones que han estat veritables genis en el seu camp (ciència, art, pensament, esport...) 

Trobaràs també exemples de contes protagonitzats per pioneres en el seu àmbit.

Consulta aquesta guia de lectura

Actualment encara es fan accions per fer veure a la societat que els homes i les dones han de tenir els mateixos drets i no han d'existir diferències en quant al gènere.

Mira la guia de lectura: Totes iguals, tots iguals! feta per membres del Grup de Treball Gènius

Mira la guia anomenada Cap a la igualtat feta a la Biblioteca Can Baratau de Tiana on els contes són unes eines molt vàlides per educar als nostres fills en valors: compartir, aprendre, caure i aixecar-se, acceptar la diferència...

Contes no sexistes és una guia de lectura també feta per la Biblioteca Can Baratau de Tiana on els llibres infantils, ja siguin contes o llibres en imatges constitueixen un material pedagògic i de suport privilegiat en els processos d'identificació i aprenentatge dels rols sexuals i de les relacions socials entre sexes.

 

Especial dones, dones científiques (curt)

Fa un temps l'accés de la dona tant als estudis superiors com a feines de caire científic era molt complicat. Les dones tenien moltes dificultats per trobar el seu espai i aixecar la seva veu. Una de les maneres de realitzar-se va ser a través de la ciència: inventant i descobrint.

Potser la dona científica que s'ha fet més famosa ha estat Marie Curie amb el seu descobriment de diferents elements químics i els seus treballs sobre radioactivitat. Hi ha hagut d'altres grans inventores com Sarah Mather (inventora del periscopi) Grace Murray Hopper (una gran informàtica que va crear diferents llenguatges de programació) Mary Anderson inventora de l'eixugaparabrises i Hélène Dutrieu una gran esportista aventurera i inventora de finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX. Hem de destacar també la contribució d'Ada Lovelace durant el segle XIX a les futures regles de la informàtica.

Marie Curie

Mary Anderson 

Hèlene Dutrieu

Ada Lovelace

Sense l'aportació d'aquestes dones la societat no seria la mateixa.

Afegim alguns títols que parlen d'aquestes dones i d'altres que també han fet moltíssim pel progrés científic.

Las chicas son de ciencias

Hipatia de Alejandria 

Curie i la ciència de la radioactivitat

Marie Curie

Ada Lovelace

 

Data de creació: 04/03/2020 Última actualització: 01/03/2021

Dia de la dona feminisme

L'any 1975 l'ONU posa de manera oficial una data per recordar la lluita en pro de la igualtat, la justícia, la pau i el desenvolupament, es tracta del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones.

Aquest dia es refereix a les dones corrents com a artífexs de la història i recorda els drets de la dona per participar en la societat en condicions d'igualtat amb l'home. Aquesta lluita i els avenços aconseguits s'enmarquen dins del moviment feminista.

Vols coneixe'l una mica més?

Què és el feminisme? 

És un moviment social i polític que demanda la igualtat real entre dones i homes.

D'on surt el nom "feminisme"? 

Seguint la genealogia del terme "masclisme", Alejandro Dumas, fill (famós per escriure la novel·la La Dama de les Camèlies), al 1872 va fer servir aquesta paraula, com a insult, per a referir-se a les dones sufragistes, que lluitaven per tenir la mateixa educació i els mateixos drets que els homes. Més tard, les mateixes sufragistes van prendre aquest nom com a propi.

Quan va començar? 

Durant la Il·lustració (mitjans del S.XVIII a començaments del XIX) amb la primera Declaració de Drets de la Dona i de la Ciutadana, promoguda al 1791 ... 

Clica aquí per a més informació sobre el feminisme

Novetat : Aquest any et presentem algunes obres en format electrònic

Data de creació: 04/03/2020 Última actualització: 08/03/2021