Especial jocs o. altres tipus de jocs

La màxima expressió de l'olimpisme són els Jocs Olímpics d'Estiu però tenim altres reunions esportives també auspiciades pel COI que també formen part del moviment olímpic i que són: els Jocs Olímpics d'Hivern, Els Jocs Paralímpics i els Jocs Olímpics de la Joventut.

  • Jocs Olímpics d'Hivern

Els esports que comprenien tradicionalment eren l'esquí alpí, introduït el 1936 (descens i eslàlom), l'esquí nòrdic (curses de fons, combinada nòrdica), els salts de trampolí, el patinatge de velocitat en diverses distàncies, el patinatge artístic, el biatló, el bobsleigh, el luge i l'hoquei sobre gel. Posteriorment s'han incorporat nous esports i modalitats com el biatló (des del 1960), l'esquí acrobàtic (des del 1988) i, des del 1998, el surf de neu, o snowboard, i el curling. Des del 1905 els països escandinaus organitzaven els Jocs Nòrdics, els quals, a partir del 1924, foren reconeguts com a olímpics.

Cal destacar l'escassa participació dels països en vies de desenvolupament.

L'any 2007 el Comitè Olímpic Internacional elegí la ciutat russa de Sotxi com a seu dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2014.

Informació extreta de: Enciclopèdia Catalana

 


  • Jocs Paralímpics
     

Els primers Jocs Paralímpics d'estiu es van celebrar l'any 1960 a Roma (Itàlia), i els primer Jocs Paralímpics d'hivern van ser l'any 1976 a Örnsköldsvik (Suècia).

Hi participen atletes amb discapacitat motora, amputacions, ceguesa i paràlisi cerebral. Els jocs paralímpics, se centren en la competició, en l'esforç dels esportistes per a assolir el podi, per veure's honorats amb les preades medalles, que són el premi a l'esperit de superació.

Cada vegada són més concorreguts: des de la primera convocatòria dels jocs paralímpics, el nombre de participants s'ha multiplicat per deu.

Els jocs paralímpics es fan el mateix any que els olímpics, i hi ha d'estiu i d'hivern. A més a més, en les darreres olimpiades, tots dos jocs han compartit seu i escenaris, fet que serà permanent a partir del 2008.

Més informació: Actualitat dels Jocs Paralímpics

Informació extreta de: LaMalla

 


  • Jocs Olímpics de la Joventut

Els Jocs Olímpics de la Joventut són uns Jocs esportius quatrienals promoguts pel Comitè Olímpic Internacional (COI) i en el qual participen atletes de tot el món d'entre 14 i 18 anys. Es tracta d'un esdeveniment esportiu i cultural celebrat seguint el model dels Jocs Olímpics.

La seva celebració va ser proposada l'any 2001 pel president del COI Jacques Rogge i aprovada el 5 de juliol de 2007 en el transcurs de la 119 Sessió del COI.

L'edició inaugural dels Jocs Olímpics de la Joventut va ser a  Singapur 2010 entre el 14 i el 26 d'agost de 2010. Tres mil cinc-cents trenta-un atletes d'entre 14 i 18 anys de dos-cents quatre Comitès Olímpics Nacionals (CONs) van competir en 201 proves de 26 esports diferents. La decisió de celebrar la primera edició a Singapur fou anunciada el 21 de febrer de 2008 després de la votació de 105 membres del Comitè Olímpic Internacional (COI). També hi ha edicions d'hivern.

Informació extreta de: Viquipèdia

Vés a Petita història dels Jocs Olímpics>>