Calçot

Planta : Calçot

 

Aspecte: El calçot es una varietat de ceba tendra i blanca que es cultiva d’una manera especial per ajudar a què adopti la seva forma allargada.  El diàmetre del calçot, segons  la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls ha de ser d’entre 15 i 25cm de llargada i d’entre 1'7 i 2'5 centímetres de diàmetre mesurat a 5 centímetres de l'arrel.

Gust:  dolça

Origen:  La ceba és considera una de les primeres plantes cultivades per l’home (aproximadament fa 5.000 anys) i el seu origen se situa a Àsia Central, però el calçot és propi de Catalunya

Etimologia del nom:  Calçot ve de calçar, que és el que es fa per aconseguir que prengui la seva forma. Durant el procés de cultiu es va afegint terra (calça) a la ceba per tal de què es vagi estirant buscant la llum.

Clima: climes temperats i càlids, amb ambient sec són el més favorables.

A on es cultiva?  És típic de quatre comarques de Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès (que són les que tenen el distintiu IGP, segell de qualitat reconegut per la Unió Europea), però s’ha estès el seu cultiu pràcticament a tota Catalunya i també a l’estranger.

Varietats:  A Tarragona, IGP Calçot de Valls , i a Lleida ,  Roquerola i Montferri.

Ric en:  en contingut d'aigua i de fibra, minerals i vitamines (B, C i E.). També en ferro i calci  Tenen poques calories, molt de contingut d'aigua i també molta fibra, minerals i vitamines.

Temporada: Els calçots es planten a mitjans d’agost o principis de setembre i el seu consum va des de novembre a l’abril, especialment de gener a març. Tradicionalment, s’inicia la temporada el darrer diumenge de gener, quan a Valls es fa la gran festa de la calçotada.

Fica't a la cuina amb els calçots

Com te’ls pots menjar? En crema, al forn, a la brasa o a la planxa.

Calçots al forn

Quins ingredients necessites? Calçots.

Quins estris? Una graella i una safata de forn, un ganivet i unes pinces de cuina

Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes un aparell elèctric.

És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil

Comencem?

  1. Encén el forn i escalfa’l a 200-250 graus
  2. Ara toca netejar i pelar els calçots. Treu la primera pell i talla una mica la part verda.
  3. Posa’ls ben ordenats a la graella del forn i, a sota, posa la safata del forn per si cau suc- Així evitaràs embrutar el forn
  4. Necessitaràs uns 50 minuts per tenir-los fets. A meitat de temps, donar-los la volta perquè es facin bé per totes dues bandes.

Ves a la plana principal de l'especial de les fruites i les verdures

Festes i tradicions : el calçot

Febrer i març són els mesos de les calçotades. Sàpigues més sobre aquesta tradició ...

Dona-li canya als llapis de colors

 

Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!