Reportaje Tretzevents

El pas del temps en els contes
El pas del temps en els contes

Dues cobertes d'obres esmentades

La literatura infantil, amatent a les necessitats dels petits lectors, ha buscat estratègies per a ajudar els infants en la difícil tasca de comprendre el pas del temps.

Tot i que és un concepte abstracte, i estaran encara uns anys a dominar-lo, els llibres resulten un recurs adient perquè els pares aneu consolidant a poc a poc unes nocions bàsiques com les parts del dia i la nit, el pas de les estacions, el transcurs de l'any...

Els àlbums il·lustrats són un recurs ideal per parlar del pas del temps. L'il·lustrador pot mostrar-nos, per exemple, tots els detalls d'un paisatge hivernal, però, alhora, gràcies a la resta de pàgines, també ens pot explicar com aquest paisatge es va transformant amb el canvi de les estacions. Vegeu per exemple Las estaciones, de John Burningham (Kókinos, 1997).

De fet, un dels grans mèrits de la il·lustració és la seva capacitat d'aturar el temps. Amb una imatge fixa, els nostres infants poden observar coses que en la vida diària passen massa ràpides, com el vol d'un ocell. O massa lentes, com el naixement d'un nadó. Els il·lustradors són fotògrafs de la realitat canviant, que atrapen instants —plens de detalls i de pistes— perquè els ulls dels infants vagin ordenant-se l'entorn immediat.

El primer concepte temporal que trobem representat en els llibres per a infants són les rutines del dia a dia. Àlbums com Bon dia o Bona nit, de Jan Ormerod (Serres, 2005), mostren, l'una darrere l'altra, totes les accions que fa l'infant des que es lleva fins que se'n va a dormir.

El cicle de la natura, a banda de les estacions, també permet parlar als infants del pas del temps i de la paciència que ens cal tenir de vegades per recollir els fruits plantats. Mireu, si no, el llibre de Christian Voltz ¿Todavía nada? (Kalandraka, 2003).

Un altre recurs molt útil per als autors és el lligam evident que s'estableix entre les estacions i les festes populars. L'hivern i el Nadal, la Castanyada i la tardor, la primavera i sant Jordi són conceptes que, il·lustrats en un llibre, ajuden l'infant a interioritzar les diferents èpoques de l'any. Com passa, per exemple, al llibre de Xavier Blanch i Francesc Rovira La Màgia del Rei Blanc (La Galera, 2002).

El temps, més enllà dels anys, no és gens fàcil de mostrar als infants, però, en tot cas, quan algun autor s'hi aventura, agafa de referent alguna cosa que els sigui molt propera, com, per exemple, el canvi del bressol al llit. Aquesta és justament la història que Rita M. Bergstein i la il·lustradora Susan Kathleen Hartung presenten a El teu llit gran (Joventut, 2010).

Text de: Glòria Gorchs

Mira la resta d'articles de Piu-Piu

Fuente: