Els Pessebres

En els articles següents de la revista Tretzevents per una banda veurem exemples de nens que ens expliquen que és el que més els agrada del pessebre i per altra podrem saber el significat de cadascuna de les figuretes que en formen part.

 

Trobem pessebres diferents a totes les cases catalanes de formes i tamanys que variaran segons l'imaginació i l'espai de cadascú. Aquests conjunts també els podem veure escampats pels pobles i ciutats normalment als llocs cèntrics.

 

 

Pels carrers o al interior d'edificis emblemàtics trobem fires. Per Santa Llúcia al 13 de desembre comencen moltes, rebent el nom d'aquesta santa. A continuació se celebren  les de Nadal que normalment s'acaben amb l'any. Així Santa Llúcia és sinònim de començar a adquirir els elements decoratius de Nadal i tot el necessari per preparar el pessebre. 

Algunes de les fires

També hi ha exposicions de diferents Betlems artístics

I per últim tenim els pessebres vivents. Repartits per la geografia catalana, són els habitants dels pobles els que es vesteixen i es caracteritzen com si fossin les diferents figures del pessebre. Es pot recrear una autèntica visió d'un dia qualsevol de fa 2000 anys. Hi ha una associació que agrupa 25 dels pessebres vivents de Catalunya. Encara que hi ha molts més. Però a l'enllaç anterior trobareu les dates dels pessebres agrupats en ella.

 

LA NOSTRA FIGURETA: EL CAGANER

El caganer és una figura dels pessebres de Catalunya i el País Valencià, sovint amagada en un racó, darrere d'un arbust, on fa les seves necessitats a l'aire lliure. En els últims temps, ténen un rerefons més actual ja que agafen la presència de personatges de l'actualitat com poden ser futbolistes o polítics.

El caganer és una de les imatges del nostre portal.


Torna a l'apartat anterior

.