Science Week

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Així, del 14 al 23 de novembre se celebrarà a Catalunya la 19a edició d'aquest esdeveniment. Aquests dies es faran activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… moltes possibilitats per grans i petits.

Cada any hi ha uns temes centrals. En aquesta ocasió són la cristal·lografia i la biotecnologia, ja que 2014 és any internacional d'aquestes dues disciplines. Al sabies que trobaràs més informació sobre la cristal·lografia.

Les biblioteques de la Xarxa estan fent activitats per commemorar aquesta celebració. Aquesta és una petita mostra d'alguns actes que es faran als centres municipals:

Observa amb el microscopi i extreu el teu ADN, a càrrec de Ciència Divertida.

Taller on es representa el conte: La ciència per a un món millor.

Gisela Llimona porta la Maleta de la Ciència.

Quatre tallers diferents per construir diferents enginys sobre temes científics

Es faran Biblioexperiments, per a nens entre 5 i 10 anys.

Conte sobre l'aigua i l'espai, a càrrec de Sandra Rossi.

El Sabies que...? d'aquesta quinzena es complementa amb uns detalls sobre una dona científica molt important: Rosalind Franklin i unes curiositats molt interessants sobre la similitud entre la Kriptonita de ficció i la Jadarita, mineral descobert no fa gaire temps.

L'edició anterior de la Setmana de la Ciència va recordar la figura d'Albert Einstein, mentre que a l'any 2012 es va treballar el tema de l'evolució de les espècies de Charles Darwin.

Del 15 al 24 de novembre se celebra a Catalunya la 18 Setmana de la Ciència.

Aquest any la està dedicada a l'estadística, l'aigua i Albert Einstein perquè durant el 2013 es celebra l'Any Internacional de l'Estadística, l'Any Internacional de la Cooperació en l'Esfera de l'Aigua i la commemoració del 90è aniversari de la visita d'Albert Einstein a Catalunya.

Durant tota la setmana trobaràs un munt d'activitats científiques per tot el territori: jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics... Les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals també s'adhereixen a la Setmana amb un munt d'activitats, com per exemple un conte o el taller "Einstein i les seves coses"" a la Biblioteca Central de Castelldefels, un taller de ciència a la Biblioteca Can Casacuberta de Badalona , un taller de geocaching i un altre de matemàtiques i joc d'estratègia a la Biblioteca Can Llaurador de Teià.

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

Del 16 al 25 de novembre de l'any 2012 es va celebrar la 17a edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya.

Durant aquestes dates s'han fet centenars d'activitats de divulgació científica a diverses localitats catalanes.

Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics són algunes de les opcions que s'han oferit.

Els temes centrals van ser l'energia sostenible, la neurociència i l'envelliment actiu amb motiu de la celebració, al 2012, de l'Any Internacional de l'Energia Sostenible per a Tothom, l'Any Europeu per a l'Envelliment Actiu i l'Any de la Neurociència.

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

En motiu d'aquesta celebració triem un article, un personatge i una imatge relacionats amb la ciècia: Darwin, el seu viatge i les seves teories.

Darwin va ser un personatge del segle XIX que va formular una teoria sobre la selecció natural i la lluita per l'existència.

Moltes de les seves aportacions al coneixement de la biologia evolutiva es deuen a un viatge per Sudamèrica, el viatge del vaixell Beagle. Va durar cinc anys, les dades i les mostres que Darwin va observar i va prendre en aquest periode van servir per donar una nova visió de la vida i del nostre lloc al món.

La teoria de la selecció natural va ser formulada originalment per Charles Darwin per explicar l'evolució : el seu fonament és el concepte de lluita per la vida, la supervivència del més apte i l'herència dels caràcters avantatjoso per la descendència dels individus que han perdurat.

Aquest procés de supervivència dels més aptes el va anomenar selecció natural i segons Darwin l'evolució es produeix quan la selecció natural actua sobre els caràcters que poden ser heretats.

Vés a l'especial de la ciència