Reading guide
Dieta mediterrània
La dieta mediterrània ha esdevingut un model alimentari sostenible i de qualitat. Des de fa segles els països mediterranis basen la seva alimentació en el consum de: verdures, llegums, fruites, peix i oli d'oliva com a greix essencial, alguns especialistes també inclouen el vi. Es valora tant la qualitat i varietat dels ingredients, com la senzilla forma de cuinar-los.
Les virtuts d'aquesta dieta han estat constatades científicament, i els beneficis derivats del seu consum moderat son destacables: eviten malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer i altres patologies.
Als països mediterranis de l'Àfrica del Nord i el Pròxim Orient la dieta varia degut a les prohibicions de les religions, Islam i Judaisme. Aquestes cuines han incorporat influències provinents de l'Àsia Central i de l'Índia, concretament espècies i condiments.
Va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l'any 2010.
Date created: 23/11/2011
Last updated: 20/06/2024
Guide sections
Històries amb molt de gust
Recull de materials i recursos didàctics que mostren la relació entre la cuina i la literatura.
Secció de la web oficial de Vázquez Montalbán amb un article sobre la relació del seu detectiu Pepe Carvalho amb la gastronomia.
Entrada de bloc que fa un recorregut històric per les relacions entre literatura i gastronomia.
Número monogràfic de la revista literària Literaturas.com dedicat a la gastronomia.
Recull de quatre receptes de ficció que apareixen en llibres de Quim Monzó, Boris Vian, Andrea Camilleri i Marc Romera.