L'aranja

L'aranja

Arbre : L'aranger

Origen: És un arbre que es va produir per hibridació espontània (sense la intervenció de l’home) entre l’aranger gros i el taronger dolç al segle XVII en plantacions del mar del Carib (al sud-est del golf de Mèxic).

Pot tenir una alçada d’entre 5 i 6 metres. Les fulles son allargades i carnoses i les seves flors blanques i aromàtiques

Clima: Per poder cultivar-lo es necessari un clima càlid i en funció d’aquest pot variar el període de  maduració del seu fruit, de 7 a 13 mesos.

A on es cultiva? És un cultiu molt important a Sud-Amèrica i a Israel. A Espanya es cultiva principalment a Andalusia, al país Valencià i a Múrcia. A Catalunya a Tarragona, a les comarques del Montsià i el Baix Ebre.

El fruit: aranja

Aspecte: és una fruita rodona de 15 cm màxim de diàmetre, amb la pell de color taronja i una polpa rosada amb poques llavors.

Gust:  àcid, amb grau amargor diferent depenen de la varietat

Ric en: Principalment en vitamina C (que li proporciona el seu gust àcid), però també potassi, febre, vitamina B.... Si te’n menges una ja tens la quantitat de vitamina C que recomanen prendre’ns cada dia!

Família: dels cítrics, com la taronja. mandarina, llimona i llima.

Temporada: A l'hivern, entre octubre i abril.

Qui s'amaga a la foscor

Fica't a la cuina

Dona-li canya als llapis de colors

Per saber més

Mapa de l'origen de tots els cítrics

El futur dels cítrics

Creation date: 08/02/2021 Last updated: 19/03/2021

La carxofa

La Carxofa

Planta: carxofera

Origen: Nord d’Àfrica, probablement a l’època de l’antic Egipte

Etimologia del nom: prové de la paraula àrab “al-kharshûf”, que significa “pal d’espines”

Darrera el seu nom científic (Cynara cardunculus) s’amaga una història de la mitologia grega, on s’explica com Zeus va transformar en aquesta planta a la bella deessa Cynara com a càstig per haver-lo traït.

Aspecte: les fulles, llargues i dentades, surten del mig de forma aïllada ( s’ajunten unes amb les altres només a la base), son de color verd amb un to més blanquinós a la part de dins. Pot arribar a tenir fins a 2 metres d'alçada i una vida de 5 anys, tot i que només tres pot ser conreada.  El segon any és quan comença a donar fruits.

Clima: Mediterrani

A on es cultiva? A Itàlia, Espanya, França i Egipte. A Catalunya és molt coneguda la varietat que es conrea al Baix Llobregat, la carxofa del Prat.

Flor: la carxofa

No és un fruit sinó una flor verda comestible i com a flor que és els seus pètals es tanquen sobre un cor, de color verd clar i molt tendre. Aquest cor, quan la peça no és molt fresca,  conté filaments que es convertiran en pistils i donaran pas a unes flors liliàcies que li serviran per reproduir-se. La seva forma és més rodona o més allargada segons la varietat i pot arribar a fer 15 cm de diàmetre.

Gust: Amarg , amb cert regust dolç

Varietats: Prenen el nom del lloc on es cultiva:  Blanca de Tudela, Violeta de Provença, Carxofa del Prat

Ric en Vitamina A i B, calci, fòsfor, potassi, ferro

Temporada: A la tardor i a la primavera.

 

L'enigma 

Fica't a la cuina

Dona-li canya als llapissos de colors

Per saber

Creation date: 09/02/2021 Last updated: 19/03/2021