La carxofa

La Carxofa

Planta: carxofera

Origen: Nord d’Àfrica, probablement a l’època de l’antic Egipte

Etimologia del nom: prové de la paraula àrab “al-kharshûf”, que significa “pal d’espines”

Darrera el seu nom científic (Cynara cardunculus) s’amaga una història de la mitologia grega, on s’explica com Zeus va transformar en aquesta planta a la bella deessa Cynara com a càstig per haver-lo traït.

Aspecte: les fulles, llargues i dentades, surten del mig de forma aïllada ( s’ajunten unes amb les altres només a la base), son de color verd amb un to més blanquinós a la part de dins. Pot arribar a tenir fins a 2 metres d'alçada i una vida de 5 anys, tot i que només tres pot ser conreada.  El segon any és quan comença a donar fruits.

Clima: Mediterrani

A on es cultiva? A Itàlia, Espanya, França i Egipte. A Catalunya és molt coneguda la varietat que es conrea al Baix Llobregat, la carxofa del Prat.

Flor: la carxofa

No és un fruit sinó una flor verda comestible i com a flor que és els seus pètals es tanquen sobre un cor, de color verd clar i molt tendre. Aquest cor, quan la peça no és molt fresca,  conté filaments que es convertiran en pistils i donaran pas a unes flors liliàcies que li serviran per reproduir-se. La seva forma és més rodona o més allargada segons la varietat i pot arribar a fer 15 cm de diàmetre.

Gust: Amarg , amb cert regust dolç

Varietats: Prenen el nom del lloc on es cultiva:  Blanca de Tudela, Violeta de Provença, Carxofa del Prat

Ric en Vitamina A i B, calci, fòsfor, potassi, ferro

Temporada: A la tardor i a la primavera.

 

L'enigma 

Fica't a la cuina

Dona-li canya als llapissos de colors

Per saber

Creation date: 09/02/2021 Last updated: 19/03/2021