Dia Internacional dels Museus 2020

Dia Internacional dels Museus 2020

Des de 1977, cada 18 de maig, se celebra el Dia Internacional dels Museus. El Consell Internacional dels Museus (ICOM) ha proposat el lema: Museus per la igualtat: diversitat i inclusió. S'afegeix a Catalunya i com a reflex de la situació actual: #TornaremalsMuseus.

Normalment al voltant d'aquesta diada es planifiquen moltes activitats. Malauradament aquest any la situació provocada pel Coronavirus canviarà la manera de celebrar-les. Totes es faran en streaming. Per exemple les jornades de portes obertes es transformen en visites virtuals a través de les seves planes web. Altra consequüència es el canvi de data de la celebració de la Nit dels Museus : passa a la tardor.

A la província de Barcelona la Xarxa de Museus de la Diputació té 68 museus i equipaments culturals a 53 municipis diferents. Mira aquesta plana. Aquestes són les activitats proposades en línia.

Diversos museus catalans han preparat activitats per celebrar la jornada:

  • Activitats especials. Mira-les aquí.
  •  #DIMchallenge. Un repte que consisteix en la recreació d’una obra d’art dels museus catalans. Més informació, aquí.
  •  #MuseumQuizAcasa. Un concurs de preguntes i respostes sobre la temàtica dels museus participants, a través de la plataforma kahoot, accessible a l’adreça web museumquizacasa.org.
  • Tours virtuals guiats. A través del canal de Youtube de Patrimoni Gencat. Consultar els horaris aquí.
  • Finestres obertes. 75 professionals dels museus explicaran i mostraran algun aspecte destacat dels museus. 

 

Destaquem el MNAC que es troba a Montjuic i del que ja varem fer un article temps enrere. Hi ha una visita comentada al museu, en directe (YouTube live) el dilluns 18 de maig a les 19.15 hores quan una educadora del museu ofereix una visita guiada a la Sala de Sant Climent de Taüll

A la revista Piu Piu hem parlat dels museus. Hi ha dos articles que es qüestionen perquè hem d'anar als museus. Són aquests dos:

Ves a l'inici de Gènius

Creation date: 18/05/2020 Last updated: 18/05/2020

Highlights

Museum

es de 1977, cada 18 de maig, se celebra el Dia Internacional dels Museus. El Consell Internacional dels Museus (ICOM) ha proposat el lema: Els museus com a centres culturals: el futur de la tradició.

Al voltant d'aquesta diada es planifiquen moltes activitats. Es tracta d'actes molt diversos. Poden ser programacions puntuals que poden durar tota una jornada o actes com exposicions, conferències, cursos, tallers... que es prolonguen durant alguns dies. Els esdeveniments més atractius i populars són les jornades de portes obertes que molts  museus ofereixen de forma gratuïta als seus visitants.

Aprofitant l'arribada del cap de setmana i per iniciativa del Consell d'Europa se celebra la Nit dels Museus. Diversos museus del país obren les portes més enllà del seu horari habitual i passada la mitjanit amb una extensa programació d'activitats. Enguany la Nit dels Museus se celebra entre les 19 hores i la 1 de la matinada del dissabte 18 de maig. Una oportunitat per tenir una visió diferent de les col·leccions d'aquests espais amb la serenor que proporciona la nit.

A la província de Barcelona la Xarxa de Museus de la Diputació té 68 museus i equipaments culturals a 53 municipis diferents. Mira aquesta plana. Fan aquestes activitats.

Catalunya compta avui amb 114 museus registrats i 394 col·leccions obertes al públic. 

Destaquem el MNAC que es troba a Montjuic i del que ja varem fer un article temps enrere.

A la revista Piu Piu hem parlat dels museus. Hi ha dos articles que es qüestionen perquè hem d'anar als museus. Són aquests dos:

Mira a aquest enllaç totes les activitats especials que fan els museus durant aquests dies

Alguns contes que passen i/o parlen de museus:

 

El museo / textos de Susan Verde

El museu d'en Tronquet / Ashild Kanstad Johnsen

En Nil al museu / Jordi Viladoms

El Sueño de un museo : una aventura en el Prado / Aurora Aroca

Petita història del Museu del Joguet de Catalunya. Figueres / Aurora Díaz-Plaja

El meu museu / Joanne Liu

Ves a l'inici de Gènius