Especial volta al món transport

Els transports del segle XIX

Els transports clàssics són els que utilitza l'home des de els temps remots fins a principis del segle XIX, quan els desplaçaments encara es feien per terra i per aigua, amb la utilització de la força humana, la dels animals i la del vent. L'època inicial del segle XIX va ser molt important pels transports. Apareixen els primers ferrocarrils, es comencen a fer les primeres carreteres modernes i també es fa present el vapor com a mitjà de propulsió, ja que serà la força que mourà  ferrocarrils i vaixells en un primer moment.

Els mitjans de transports utilitzats a La Volta al Món en 80 dies són pràcticament tots els presents en el moment d'escriure's l'obra. Et donen quatre dades bàsiques sobre cadascun d'ells.

El ferrocarril El vaixell   L'elefant  El trineu  

L'elefant: el varen utilitzar a la Índia quan el tren es va espatllar. És un exemple de transport amb tracció animal d'una època que encara no comptava amb els primers vehicles a motor. Desplaçar-se amb aquests mamífers és tradicional des de fa molts segles a aquest país i encara s'utilitza com a reclam turístic.

El ferrocarril o tren: Al segle XIX ja hi havia la tecnologia necessària per construir els raíls, i la força motriu del vapor. Així els primers trens transportaven mercaderies però a l'època en que se situa el relat ja hi havia moltes rutes per a persones. Anglaterra país d'origen de Phileas Phogg és la precursora d'aquest transport.

El trineu: els aventurers de Verne l'usen a les superfícies gelades de Nord-Amèrica. Funcionen amb la força de gossos, rens, o d'altres animals que propulsen carros amb cutxilles per lliscar per sobre la neu o el gel. De seguida es van fer competicions esportives de molts tipus relacionades amb els trineus.

El vaixell: Els mitjans de transport marítims eren els més avançats a l'època de l'acció. Els protagonistes creuen mars i oceans amb diversos tipus de vaixells, destacarà el vaixell de vapor. Al sabies que... trobaràs informació sobre el transatlàntic que és un tipus de transport una mica posterior a l'obra.

Un altre transport que es va utilitzar pocs anys després va ser el Zeppelí, concretament el seu vol inicial va ser l'any 1900, i va ser un tipus de nau, amb forma de meló, que estava fet d'una carcassa metàl·lica, i que funcionava amb hidrogen o heli.

Sabem que Jules Verne tenia una gran imaginació i que en alguns aspectes es va avançar a la seva època. A obres seves l'home arriba a la lluna amb coet (aquest encara no s'havia inventat). Però encara va narrar aventures utilitzant el globus aerostàtic, que era molt conegut, i el submarí. D'aquest últim, tot just començava a sentir-se a parlar.

 

 
El coet El globus El submarí  

Ara una recomanació sobre un conte amb transports:

Historias de conejo y elefante
Roldán, Gustavo
[Mataró] : A Buen Paso, cop. 2011

Conejo i Elefante són dos bons amics que viuen a la selva. S'ocupen l'un de l'altre, encara que de tant en tant a Conejo li encanta fer-li alguna broma a Elefante. A Elefante no li importa massa, ja que posseeix la seva pròpia filosofia, una filosofia entranyable que li permet retornar-li la jugada a Conejo. Els dos volen explorar el món, però han de fer-ho quan no plou (ja que tant un com l'altre tenen una por terrible als trons); llavors es dediquen a construir mitjans de transport: un dia un avió i un altre un vaixell… Un veler construït en l'espai d'un dia, en el què també descobreixen que no hi ha mar en la selva.