Carxofa

Planta: carxofera

 

Origen: Nord d’Àfrica, probablement a l’època de l’antic Egipte

Etimologia del nom: prové de la paraula àrab “al-kharshûf”, que significa “pal d’espines”

Darrera el seu nom científic (Cynara cardunculus) s’amaga una història de la mitologia grega, on s’explica com Zeus va transformar en aquesta planta a la bella deessa Cynara com a càstig per haver-lo traït.

Aspecte: les fulles, llargues i dentades, surten del mig de forma aïllada ( s’ajunten unes amb les altres només a la base), son de color verd amb un to més blanquinós a la part de dins. Pot arribar a tenir fins a 2 metres d'alçada i una vida de 5 anys, tot i que només tres pot ser conreada.  El segon any és quan comença a donar fruits.

Clima: Mediterrani

A on es cultiva? A Itàlia, Espanya, França i Egipte. A Catalunya és molt coneguda la varietat que es conrea al Baix Llobregat, la carxofa del Prat.

 

Flor: la carxofa

 

No és un fruit sinó una flor verda comestible i com a flor que és els seus pètals es tanquen sobre un cor, de color verd clar i molt tendre. Aquest cor, quan la peça no és molt fresca,  conté filaments que es convertiran en pistils i donaran pas a unes flors liliàcies que li serviran per reproduir-se. La seva forma és més rodona o més allargada segons la varietat i pot arribar a fer 15 cm de diàmetre.

Gust: Amarg , amb cert regust dolç

Varietats: Prenen el nom del lloc on es cultiva:  Blanca de Tudela, Violeta de Provença, Carxofa del Prat

Ric en Vitamina A i B, calci, fòsfor, potassi, ferro

Temporada: A la tardor i a la primavera.

Fica't a la cuina amb la carxofa

Minestra de carxofa i pèsols

Quins ingredients necessites? Ceba, carxofes, pèsols, aigua, una mica d’oli i sal.

Pots emprar verdures  fresques o congelades. Si et decideixes per les primeres, hauràs de dedicar una estona a pelar-les. Millor que demanis ajuda, especialment per les carxofes.

Quins estris? Una cassola, una batedora, un ganivet i cullera de fusta

Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes foc i un aparell elèctric.

És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil

Comencem?

  1. Talla la ceba en trossos grans i fica`ls al vas de la batedora. Batre’ls fins que quedi com un puré.
  2. Posa un parell de cullerades soperes d’oli a la cassola, encenc el foc a intensitat baixa. Un cop calent fica-li la ceba que has passat per la batedora
  3. Quan vegis que la ceba hagi pres un cert color daurat, incorpora les carxofes i els pèsols. Remena tot una mica amb la ceba i posa aigua just fins a arribar a mitja alçada de les verdures. Posa una mica de sal i tapa la cassola. Primer has de posar el foc a intensitat mitja i quan comenci a bullir l’aigua, baixa-la. S’anirà coent la verdura mica en mica.
  4. Ves vigilant la cassola, no sigui que se t’enganxin les verdures per quedar-se sense aigua. Si et passa això, afegeix una mica més d’aigua si veus que encara no està cuita,
  5. En 45 minuts tindràs la minestra feta.

Variants: pots afegir més varietat de verdures i també una mica d’encenalls de pernill quan estàs fent la ceba.

Ves a la plana principal de l'especial de les fruites i les verdures

L'enigma de les carxofes

Los superhéroes odian las alcachofas

l'autor és en Sébastien Perez amb la il·lustració de Benjamin Lacombe

Més informació

Dóna-li canya als llapis de colors

Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!