Guía de lectura

Expliquem la vida amb un conte: els trastorns en l'aprenentatge

Expliquem la vida amb un conte: els trastorns en l'aprenentatge
Guía creada por:
  • Tiana. Biblioteca Can Baratau

En l'actualitat, l'índex de fracàs escolar se situa entre el 10% i el 15% de la població infantil. Un percentatge prou alt de la població escolar té problemes d'aprenentatge. D'aquest percentatge n'hi ha degut a Trastorns de l'Aprenentatge (de la lectura -dislèxia, de les matemàtiques -discalcúlia-) i a d'altres trastorns que, no considerats com a Trastorns d'Aprenentatge, afecten en la manera de rebre i treballar la informació (TDAH, Trastorn de l'Aprenentatge no verbal -TANV- Trastorns de l'espectre autista com la Síndrome d'Asperger -SA-, Síndrome de Tourette -ST-, Trastorn específic del Llenguatge -TELL-) i per tant, en la manera d'aprendre.

Tant en l'àmbit familiar com en el marc de l'escola inclusiva, és absolutament imprescindible la formació, de pares i mares i dels professionals de l'educació per atendre els alumnes.

L'objectiu d'aquesta guia és facilitar els recursos per conèixer-los, i així ajudar, perquè només quan hi ha coneixement hi ha comprensió, i només d'aquesta manera és possible la intervenció i la integració escolar, familiar i social.

Fecha de creación: 07/09/2013

Última actualización: 22/01/2015

Trastorns en l'aprenentatge

Autoría: Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Ofereix tota mena d'informació sobre l'atenció a la diversitat dins l'escola: com detectar-ne els casos, recursos que es disposen, formació...

Autoría: Equip de pediatres, neuropediatres, neuropsicòlegs aplegats sota el títol del web: Psyncron

Web del centre que es dedica al diagnòstic, tractament i intervenció dels nens que presenten dificultats en els aprenentatges, en la conducta o amb la relació amb els companys.

Autoría: Integra-Tek

Web que pretén oferir recursos tecnològics perquè els nens amb dificultats en l'aprenentatge, puguin integrar-se principalment a l'escola. Els autors d'aquesta web és una empresa especialitzada en aplicacions tecnològiques de suport a l'aprenentatge per estudiants i institucions educatives, que milloren les habilitats lecto-escriptores.

Autoría: Centre Professional de Neuropsicologia Infantil del Maresme

Pàgina web d'un equip de professionals que pretén donar respostes als diferents trastorns en el neurodesenvolupament que afecten als aprenentatges, la interacció social i la conducta de les persones que els pateixen. Ofereixen un servei de diagnòstic, tractament i seguiment. En el web també es poden consultar diferents publicacions sobre els diferents trastorns: TDAH, X Fràgil, etc.

Autoría: Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona

Aquesta pàgina web és un observatori de la salut en la infància i l'adolescència. Ens ofereix informació sobre nutrició, salut, seguretat, les diferents etapes vitals (prenatal, el primer any, adolescència...)... i ens ofereix un apartat sobre el tema que ocupa aquesta guia: els trastorns de l'aprenentatge. També, comenta altres trastorns com: de conducta i de desenvolupament.

Autoría: Rehasoft

Es tracta d'una web de l'empresa Rehasoft dedicada a las noves tecnologies educatives, desenvolupant productes que milloren la lectura, escriptura, l'aprenentatge, la comunicació... L'empresa es dedica a donar solucions a persones que pateixen dislèxia, TDAH, Discalculia, Baixa visió i tercera edat, millorant amb les noves tecnologies la qualitat de vida de persones amb necessitats educatives especials.

Autoría: Departament d'Esenyament de la Generalitat de Catalunya

Els EAP són serveis educatius que tenen per objectiu l'assessorament i orientació psicopedagògica als centres educatius per tal de respondre adequadament a les diferents necessitats educatives. En el web s'ofereix llistat dels diferents EAPs per zona geogràfica.

Autoría: Consorci d'Educació de Barcelona

El web ofereix un llistat dels diferents centres de recursos pedagògics que hi ha la ciutat de Barcelona, amb les dades bàsiques per establir contacte: adreça, correu... Els Centres de Recursos Pedagògics són centres de referència per a la formació, la dinamització i el suport a la tasca docent del professorat, excepte per a nivell universitari.

Autoría: Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Els CREDA són serveis que donen suport a les escoles per a l'adequació a les necessitats especials als alumnes amb greus dificultats d'audició, llenguatge i/o comunicació que interfereixen en el seu desenvolupament. El web ofereix informació d'interès al respecte, com per exemple: la detecció de la pèrdua auditiva, etc, les funcions, el marc d'actuació, les diferents seus del CREDA...

Volver al inicio