kiwi

El kiwi és la fruita protagonista del mes de febrer

Planta trepadora: Actinídia o kiwi

 

Origen: Prové de la Xina  continental, on rep el nom de yang-tao. Es coneix la seva existència des de l’època de la dinastia Song, al segle S.XIII, quan es feia servir com a planta medicinal i per fabricar paper. Al segle XVII encara no es conreava, sinó que creixia en estat salvatge, Va ser al S.XX quan es va estendre el seu consum.

Clima: El kiwi es cultiva en climes tebis (25-20º), ja que es propi de zones subtropicals. S’ha de protegir del vent, per ajudar a la planta a ser pol·linitzada per les abelles i afavorir l’ancoratge de la planta.

A on es cultiva? Els tres majors productors són, per ordre d’importància, Xina, Itàlia i Nova Zelanda. A Espanya, el seu cultiu va començar al 1969 a Pontevedra i de seguida es va estendre a d‘altres regions. De fet Galicia és la major productora de la península, seguida d’Astúries i València. A Catalunya, la producció és molt més baixa i es concentra bàsicament a la comarca del Segrià (Lleida)

El fruit: KIWI

Aspecte: Té una forma oval i una mida varia segons la varietat. La més consumida, la Hayward, fa uns 5-7 cm de llargada i 4-5 d’amplada, té la pell és fina, de color marró verdós i està recoberta d’una pelussa del mateix color. La polpa és tova i de color verd i a la zona central és blanca i està plena de minúscules llavors. Però també ens podem trobar kiwis molt més petits, sense pelussa o amb la polpa daurada

Gust: Té una textura suau i un gust lleugerament agredolç.

Ric en Té múltiples propietats nutritives, entre elles la gran concentració de vitamines C (més elevada que la taronja) i E (que ajuda a protegir la pell)  A més de ser ric en fibra (ajuda a millorar el trànsit intestinal), té les virtuts de ser antiinflamatori, antial·lèrgic i de controlar la pressió arterial.

Varietats: Hi ha unes 60 varietats de kiwis, però les més conegudes són la Hayward (que té la polpa verda) i la chinensis (coneguda al mercat com a gold per la seva polpa daurada). A la Xina, també es poden trobar de silvestres, amb una mida més petita.

Temporada : És una fruita d’hivern, que es pot consumir fins el març.

 Qui s'amaga a la foscor

Fica't a la cuina

Dona-li canya als llapis de colors

"Per saber més"

Fecha de creación: 17/03/2021 Última actualización: 19/03/2021

Calçot

El calçot és la planta protagonista del mes de febrer

Aspecte: El calçot es una varietat de ceba tendra i blanca que es cultiva d’una manera especial per ajudar a què adopti la seva forma allargada.  El diàmetre del calçot, segons  la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls ha de ser d’entre 15 i 25cm de llargada i d’entre 1'7 i 2'5 centímetres de diàmetre mesurat a 5 centímetres de l'arrel.

Gust:  dolça

Origen:  La ceba és considera una de les primeres plantes cultivades per l’home (aproximadament fa 5.000 anys) i el seu origen se situa a Àsia Central, però el calçot és propi de Catalunya

Etimologia del nom:  Calçot ve de calçar, que és el que es fa per aconseguir que prengui la seva forma. Durant el procés de cultiu es va afegint terra (calça) a la ceba per tal de què es vagi estirant buscant la llum.

Clima: climes temperats i càlids, amb ambient sec són el més favorables.

A on es cultiva?  És típic de quatre comarques de Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès (que són les que tenen el distintiu IGP, segell de qualitat reconegut per la Unió Europea), però s’ha estès el seu cultiu pràcticament a tota Catalunya i també a l’estranger.

Varietats:  A Tarragona, IGP Calçot de Valls , i a Lleida ,  Roquerola i Montferri.

Ric en:  en contingut d'aigua i de fibra, minerals i vitamines (B, C i E.). També en ferro i calci  Tenen poques calories, molt de contingut d'aigua i també molta fibra, minerals i vitamines.

Temporada: Els calçots es planten a mitjans d’agost o principis de setembre i el seu consum va des de novembre a l’abril, especialment de gener a març. Tradicionalment, s’inicia la temporada el darrer diumenge de gener, quan a Valls es fa la gran festa de la calçotada.

 

Qui s'amaga a la foscor

Fica't a la cuina

Dona-li canya als llapis de colors

Per saber més

La temporada del calçot, el seu cicle de vida

El calçot a la biblioteca virtual