Festa de Tots Sants Festa de Tots Sants

La Festa de Tots sants també coneguda com Festa dels morts, o Dia de les ànimes; és una de les festivitats més antigues del món cristià. Es fa entre el 31 d'octubre i el 2 de novembre.

Aquesta festivitat coincideix amb l'inici de la tardor, una estació en la què la mateixa natura es comença a esmorteir: torna el temps fred, les nits són cada cop més llargues i cauen les fulles dels arbres.

L'inici de Tot sants té lloc la nit del 31 d'octubre, la Nit dels Morts, en la que es celebra la tornada dels esperits dels familiars morts al món dels vius. Era costum posar un plat més a taula o deixar un llum encès per indicar el camí de les ànimes que volguessin tornar a casa.

Per la Diada de Tots Sants, celebrada l'1 de novembre, se sol fer una missa en honor als morts i després, anar al cementiri a dur flors als difunts. Aquest dia es feien sonar les campanes de totes les esglésies per recordar i pregar als difunts.

Flor groga molt present en aquestes dates a Mèxic.

El Dia de Difunts, el 2 de novembre, està dedicat als morts. 

Durant aquests dies s'expliquen històries tenebroses, contes d'esperits, relats de morts i fantasmes que us faran tremolar de por.... És tradició reunir-se a la vora d'una foguera i menjar castanyes, panellets i altres fruites del temps que ajuden a entrar en calor.
 

La Castanyada La Castanyada

La Castanyada és una festa popular catalana que se celebra la vigília del dia de Tots Sants, i altres dies propers.

Prové d'una antiga festa ritual funerària que consisteix en un àpat dedicat als morts en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada.

Se sol representar amb la figura d'una castanyera: una dona vella, vestida amb roba pobra d'abric i amb mocador al cap, davant d'un fogó de llenya per a la venda al carrer.

Paradeta atesa per una castanyera a Barcelona

Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment envoltes en paper de diari. En molts llocs, el dia de Tots Sants, els confiters organitzaven rifes de panellets i fruita confitada.

Sembla que el costum d'ingerir aquestes menges, altament energètiques, prové del fet que durant la nit de Tots Sants, vigília del dia dels morts, es tocava les campanes als morts fins a la matinada; amics i parents ajudaven els campaners a fer aquesta dura tasca, i tots plegats consumien aquests aliments per no defallir.
 

Halloween Halloween

Halloween es celebra la nit del 31 d'octubre. És una festivitat tradicional d'origen celta, que van acollir als Estats Units des d'on l'han estès per tot el món.

En aquesta festa, les persones es disfressen d'espectres, bruixes, esquelets i guarneixen, carbasses fantasmagòriques per tal d'anar casa per casa espantant a la gent i demanant caramels.

Aquesta és la carbassa de Halloween

Molt abans que ens arribessin aquestes costums de fora, en algunes comarques catalanes, ja era tradició buidar carbasses amb espelmes enceses dintre que es penjaven als balcons i les finestres per il·luminar la nit de Tots Sants.

Pastís típic de Halloween