El Dia dels Museus El Dia dels Museus

Des de 1977, cada 18 de maig, se celebra el Dia Internacional dels Museus. L'edició d'enguany està dedicada al tema : Museus i històries punyents, dir allò que no es pot explicar als museus.  Les coleccions dels museus de tipus històric ajuden a comprendre el passat d'un poble, en el cas que aquest passat sigui dolorós poden ajudar a aceptar-lo i es converteixen en eines per desenvolupar la pau.

Al voltant d'aquesta diada es planifiquen moltes activitats que tenen lloc el mateix 18 de maig i/o en dies anteriors i posteriors a aquesta data. Es tracta d'esdeveniments molt diversos. Poden ser programacions puntuals que poden durar tota una jornada o actes com exposicions, conferències, cursos, tallers... que es prolonguen durant alguns dies. A més es pot gaudir d'importants descomptes en les entrades d'alguns museus, encara que els esdeveniments més atractius i populars són les jornades de portes obertes que molts  museus ofereixen de forma gratuïta als seus visitants.

Aprofitant l'arribada del cap de setmana i per iniciativa del Consell d'Europa se celebra la Nit dels Museus. Diversos museus del país obren les portes més enllà del seu horari habitual i passada la mitjanit amb una extensa programació d'activitats. Enguany la Nit dels Museus se celebra entre les 19 hores i la 1 de la matinada del dissabte 20 de maig. Una oportunitat per tenir una visió diferent de les coleccions d'aquests espais amb la serenor que proporciona la nit.

Catalunya compta avui amb 112 museus registrats i 396 col·leccions obertes al públic, a més de les seus que alguns d'aquests centres tenen repartides pel país, arribant a la xifra total de 622 equipaments museístics.

Destaquem el MNAC que es troba a Montjuic i del que ja varem fer un article temps enrere.

Mira a aquest enllaç totes les activitats especials que fan els museus durant aquests dies

Alguns contes que passen i/o parlen de museus:

 

El museo / textos de Susan Verde

El museu d'en Tronquet / Ashild Kanstad Johnsen

En Nil al museu / Jordi Viladoms

El Sueño de un museo : una aventura en el Prado / Aurora Aroca

Petita història del Museu del Joguet de Catalunya. Figueres / Aurora Díaz-Plaja

Vés a l'inici de Gènius