El Saló del Còmic i el TBO

Cada any,  des de 1981,  el còmic té una cita molt important, el Saló del Còmic. Segur que has anat en més d'una ocasió, oi? Aquest any, se celebra el 35è Saló Internacional del Còmic, que tindrà lloc del 30 de març al 2 d'abril als Palaus 1, 2, 3 i 4  de la Fira Barcelona de Montjuïc. L'accés es farà per Avinguda Reina Maria Cristina. El recinte de la mostra té una amplitud cada any més extensa.

Aquesta edició té un cop més un espai on es fan activitats adreçades als nens. Les dirigeixen un equip de monitors/es i estan pensades per a nens entre 3 i 9 anys. Allà es desenvoluparan manualitats de tota mena i activitats lúdiques diverses. Una de les temàtiques d’aquestes manualitats tindrà a veure amb el món de l’aviació. Exposicions destacades són les dedicades a Lucky Luke i als 100 anys del TBO i els diferents tallers treballen les tècniques del còmic, fan demostracions d'impressores en 3D, es dediquen a alguns youtubers i per últims pels més atrevits es presentarà la nova Consola de Nintendo: Switch.

 Tingués present que amb el carnet de les biblioteques tindràs un important descompte a l'entrada.

És un Saló on els expositors ofereixen els últims llançaments editorials, hi ha decenes d'autors convidats, es donaran els premis del Saló i es realitzaran diferents concursos durant els qautre dies que obre el Saló.

Pots recordar les quatre últimes edicions:

 

Sens dubte aquest Saló juntament amb un més especialitzat com és el del Manga, han estat molt importants a l'hora de popularitzar aquest gènere a Catalunya. El còmic va començar com un passatemps per a nens (i no tan nens), però ara gaudeix de reconeixement cultural, social i fins i tot institucional. 

Però el còmic és un producte cultural de l'època industrial, relacionat amb la impremta i la difusió massiva. Així el seu gran moment comença al segle XX. A Catalunya abans de la Guerra Civil, hi havia revistes infantils, com Jordi, Esquitx i les més conegudes En Patufet, i TBO

La revista infantil TBO es va crear l'any 1917 a Barcelona, i es va deixar de publicar definitivament l'any 1998. Es tractava d'una revista d'historietes que anava adreçada bàsicament al públic infantil i juvenil, però que també agradava molt a la gent adulta. Aquesta revista va donar nom a aquelles publicacions que contenien historietes, i per això se'ls hi anomenava "tebeos. Actualment, "historieta", "tebeo" i "còmic", es consideren sinònims. Mira aquest article del Sabies que... dedicat als 100 anys del naixement del TBO. A la Xarxa Municipal de Biblioteques pots trobar alguns exemplars de TBO i obres que intenten explicar el que va suposar al llarg del segle passat:

 

100 años de TBO

El TBO de siempre

Ediciones TBO ¿Dígame?

Opisso

Una buena adquisición

El còmic té bona part de la seva força en el dibuix, i molt dels seus dibuixants venen directament del món de l'art (il·lustradors, ...) Actualment el 95% dels còmics espanyols, són editats a Catalunya, i molts dels seus dibuixants tenen reconeixement mundial, com  Antoni Batllori, que va dibuixar durant algun temps per TBO,  Francisco IbàñezJosep Maria Madorell, JanPicanyol,i Ambrós que era el dibuixant inicial del Capitán Trueno i va morir ara fa 25 anys. També el recordem al Sabies que...

 

Fa temps que està prevista la creació del Museu del Còmic i la Il·lustració a Badalona, que vol ser un referent al món sencer, on s'exposarà una col·lecció molt gran de treballs de dibuixants i il·lustradors catalans i també inclourà mostres d'artistes internacionals. Però sembla ser encara haurem d'esperar un temps més!

Recomanacions de còmics.