Sant Joan Sant Joan

La festa del foc

La Revetlla de Sant Joan, també anomenada la Nit de les Bruixes o la Nit del Foc, és una celebració popular i màgica que recorda les festes antigues en honor al Sol.

Es diu que, la Nit de Sant Joan, el foc allunya els mals esperits. La tradició és fer una foguera amb un munt d'estris vells, fustes i cartrons i, fins i tot, hi ha qui crema també els apunts de l'escola per aconseguir bones notes en el proper curs... (a molts pobles s'ha de demanar permís per encendre una foguera al carrer i fer-ho únicament allà on l'ajuntament ho indiqui).
 
Actualment, hi ha una nova celebració que s'està estenent per molts pobles: la festa del Correfoc, que consisteix en un cercavila de dimonis i bruixes que llencen foc i petards.

 

 

Petards

Has d'anar molt en compte amb els petards i respectar les instruccions que t' indiquen els grans. Et donem alguns consells:

  • No us guardeu els petards a les butxaques ni els encengueu dins les cases!
  • No poseu els petards o coets prop de la cara i el cos. Vigileu quan encengueu els petards. Seguiu les instruccions que s'indiquen.
  • Recordeu que als llocs on es fan revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres. No llenceu petards ni coets prop d'un bosc, heu de vigilar amb els incendis.
  • No encengueu coets que estan trencats. I sobretot no tireu coets amb la mà! Us podeu cremar. I vigileu molt amb el ble: enceneu-lo sempre per l'extrem. Si un petard no s'encén bé, no el toqueu fins al cap d'una estona. Us pot petar a les mans!
  • No fiqueu mai petards dins de totxanes, ampolles, etc, perquè en explotar fan metralla i poden fer molt de mal. I sobretot no els llenceu mai contra ningú!
  • Aneu amb precaució: tingueu una molt bona revetlla!
 
El dolç de la festa: la coca de Sant Joan

Durant aquesta nit és tradicional menjar coca. La més habitual és la coca de pa de pessic i fruita confitada, però també se'n fan de llardons, pinyons i de moltes altres menes.

Ep! I ara pots fer una coca de Sant Joan. Segueix les instruccions de la nostra recepta i sorpren els teus amics amb una deliciosa coca de Sant Joan feta per tu!

Els fanalets, les banderoles de paper, les guirnaldes o les bombetes de colors acaben de completar la celebració i ajuden a ambientar la nit.

Si vols atreure bones vibracions i energies positives, la nit màgica de Sant Joan és el moment idoni per demanar o invocar als esperits bons perquè  t'ajudin i et concedeixin els teus desitjos.

 
Tradicions, rituals i sortilegis
 

Antigament durant la nit de Sant Joan es feien diferents sortilegis i es considerava que els conjurs tenien més efecte. Hi ha molts exemples d'encanteris i dites relacionades amb la felicitat, els estudis i la salut. Et proposem uns quants rituals per a què et donin bonaventura. Recorda que s'han de fer a les 12 en punt de la nit, si no no es compliran...

Anota en un paper un desig o alguna cosa que vulgueu oblidar o que no vulgueu tenir aquest any. Quan siguin les 12 de la nit cremeu el paper a la foguera.

Si celebres la revetlla a prop de la platja, pots descalçar-te i ficar els peus a l'aigua. Cada vegada que vingui una onada l'heu de saltar, així fins saltar set onades. Fent això tindràs un any amb molta sort!

Pots agafar unes petxines o pedres de la platja i et serviran com a talismans durant tot l'any...

Un petit ritual que es fa també a la platja és demanar alguna cosa al mar. Primer t'has de treure les sabates i caminar per la platja fins que trobis algun objecte que pertanyi al mar com un cargol, una pedra, un tros de fusta, una alga marina, etc. Agafa l'objecte amb la mà dreta, o esquerra si ets esquerrà, i pensa en el que necessites o desitges. Escriu a la sorra humida, on trenquen les onades, el teu desig amb el dit. Llença l'objecte al mar i espera que les onades pugin i esborrin el que has escrit a la sorra. Tan aviat les paraules desapareguin, dona les gràcies al mar i torna cap a casa. 

 

El protagonista de la festa: Sant Joan

 

Recorda que el dia 24 de juny has de felicitar a tots els Joans i Joanes pel seu sant! Si vols pots enviar una postal molt divertida.

Saps que el nom de Joan és d'origen hebreu (Yo-hasnam) i el seu significa és "Déu és misericordiós"?

Té moltes variants com Jan, Ian, Ivan, etc., i també està present en altres països però amb alguns canvis...

Joan català John anglès  
Juan castellà i portuguès  Jean francès  
Xan, Xoán  gallec   Giovanni italià
Jon basc  Johann alemany

I per últim el perfil d'un Joan universal: Joan Miró.

Torna a l'apartat anterior►